Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mai puțin de 4% dintre transportatorii olandezi fac auditul pentru salarizare

Salarizarea în transport (Paychecked in Transport), o inițiativă a asociației olandeze de transport și logistică TLN și a evofenedex menită să scadă riscurile din lanțul logistic, este dovada care le permite operatorilor de transport să demonstreze că respectă acordurile colective de muncă și că își plătesc angajații conform legii. În această țară, un client sau expeditor este parțial responsabil dacă firma de transport cu care lucrează nu respectă contractul colectiv de muncă și poate fi chiar amendat pentru asta.

Totuși, numai 500 de companii de transport sunt afiliate la acest acord, deci sub 4% din totalul firmelor de profil din această țară, sau chiar mai puțin dacă luăm în calcul și expeditorii, așa cum subliniază TLN. De ce nu mai este popular acest acord și cum se pot descurca firmele fără el explică doi transportatori pe care un reprezentant al asociației i-a intervievat de curând, și care trec prin auditul Paychecked in Transport.

Ei arată că în timpul unui audit anual un inspector independent verifică dacă firmele sunt administrate corect și dacă își plătesc angajații conform legii, iar cine este parte a acestui acord dovedește că face lucrurile cum trebuie. În opinia lor, este important și pentru firmele de transport să se uite critic la propria activitate, să-și pună întrebări cu ocazia auditurilor, să vadă dacă sunt la curent cu toată legislația. Pentru că multe pot spune că lucrează corect, dar cu Paychecked pot să și confirme asta. De exemplu, dacă o firmă are un șofer care cere să lucreze doar noaptea, nu i se acceptă imediat, ci întâi se pune întrebarea dacă este înțelept să facă asta, pentru că firmele trebuie să-și protejeze angajații, uneori chiar și de ei înșiși.

Dar, în ciuda valorii adăugate clare pe care o aduce auditul, puțini expeditori cer expres ca transportatorii să fie parte a acestui acord, ceea ce este dezamăgitor, pentru că dacă ar avea o altă atitudine, dacă ar lucra numai cu firme care îl respectă, i-ar încuraja și pe transportatori să fie mai atenți.

Chiar și așa, unii transportatori vor să se distingă de concurenți și respectă prevederile Contractului Colectiv de Muncă, iar cei doi intervievați de TLN sunt de părere că, dacă îi arată unui client că acționează responsabil și își tratează angajații în mod sustenabil, demonstrează de fapt că fac mai mult decât transport.

Articole similare

Ad