Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Păstrați o temperatură corespunzătoare în trafic – în ciuda căldurii

Căldura de vară și temperaturile corespunzătoare în timpul condusului nu sunt doar inconfortabile, ci afectează și siguranța rutieră. Consiliul German pentru Siguranță Rutieră (DVR) se referă la studii conform cărora numărul de accidente rutiere crește cu 11% la temperaturi de peste 25 oC. Iar accidentele din ultimele zile de pe șoselele din România confirmă, din păcate, acest lucru.

Nu e de mirare, pentru că de cele mai multe ori căldura pune presiune pe corp. Problemele circulatorii, epuizarea și durerile de cap sunt consecințe tipice. „Persoanele vârstnice în special, cele cu boli anterioare, cum ar fi bolile cardiovasculare, sunt afectate. Dar, în general, scade și concentrația, care se poate exprima printr-o capacitate redusă de a reacționa”, explică experții în siguranța traficului de la Kraftfahrer-Schutz e. V. (KS).

Sfaturi pentru menținerea unui ambient plăcut în trafic

Dacă temperaturile vehiculului sunt similare cu cele din saună, de exemplu, deoarece camionul sau mașina erau parcate la soare înainte de drum, ar trebui mai întâi să ventilați bine. Dacă deschideți ambele uși și, în anumite circumstanțe, trapa, puteți conta pe răcire după doar câteva minute. Merită, deoarece corpul nu trebuie să facă față diferențelor mari de temperatură care ar pune o presiune suplimentară asupra acestuia. 

În plus, când este foarte cald, bineînțeles că ar trebui să beți mult și regulat pe tot parcursul zilei – aproximativ 2-3 l de apă. Prin urmare, ar trebui să aveți o cantitate suficientă de băuturi la dumneavoastră, în special în călătoriile mai lungi cu mașina. Deoarece cei care sunt deshidratați se pot concentra adesea mai prost.

Un factor important pentru a împiedica supraîncălzirea ocupanților în mașină este, bineînțeles, aerul condiționat. Temperaturile cuprinse între 21-23oC sunt de obicei percepute ca fiind plăcute, potrivit DVR. Cu toate acestea, dacă este mult mai cald afară, setările de temperatură mai ridicate sunt utile și în interiorul mașinii: ca orientare, cea mai eficientă s-a dovedit o diferență de temperatură de aproximativ 6o între interior și exterior, deoarece acest lucru poate evita un șoc de temperatură la ieșire. În plus, ventilatorul de aer condiționat nu trebuie îndreptat direct spre corp. În acest fel, se pot evita ochii uscați și eventual răcelile.

Dacă sunteți pe drum pentru o perioadă mai lungă de timp, ar trebui să planificați pauze regulate, mai ales în căldura verii – ideal cu o parcare umbrită, deoarece aici se pot răcori vehiculul și șoferul. Un sistem de protecție solară ar trebui, de asemenea, să fie atașat la geamurile ferestrelor pentru pasagerii de pe bancheta din spate (la minibusuri) – în mod ideal, aceste ecrane, jaluzelele sau perdelele oferă, de asemenea, protecție împotriva radiațiilor UV periculoase.

Când vehiculul devine o capcană de căldură

Dezvoltarea căldurii în vehicule este mare – chiar și cu geamul ușor deschis și chiar dacă temperatura exterioară nu pare extremă. La peste 40oC în mașină este pusă în pericol viața copiilor și a animalelor, dar temperaturile pot urca și la 60-70oC. Cu toate acestea, există întotdeauna cazuri în care copiii sau animalele sunt lăsate în mașină. 

Dacă asistați la o astfel de situație, ar trebui să încercați să localizați șoferul și să semnalați nevoia scoaterii copiilor din mașină. Într-o situație deja critică, sunați la poliție sau la pompieri. Dacă, pe de altă parte, există deja o urgență acută, puteți sparge singur geamul.

Articole similare

Ad