Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană analizează măsuri de stimulare a transportului feroviar de călători

Conceptul Trans-Europ-Express (TEE) 2.0, propus de Ministerul Federal German al Transporturilor și Infrastructurii Digitale în septembrie 2020, a determinat creșterea conexiunilor europene a trenurilor de mare viteză și pe distanțe lungi și a dat un impuls dezvoltării unui sistem viabil – conceptul de „tren de noapte european”.

Specialiştii în transport susţin că obiectivul Uniunii Europene de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050 poate fi atins doar prin consolidarea căilor ferate în Europa, prin creșterea transportului feroviar de mărfuri și de călători, inclusiv prin conexiuni feroviare de mare viteză, care să poată concura cu transportul aerian. În acest context, Comisia Europeană (CE) a fost întrebată oficial dacă intenționează să promoveze introducerea unui orar regulat la nivel european (Europatakt), care să acopere o rețea de conexiuni de transport de mărfuri și călători pe distanțe lungi și servicii de transport transfrontaliere regionale sincronizate. Comisarul Adina Vălean a precizat faptul că serviciile transfrontaliere, inclusiv a celor care oferă un interval de timp regulat, pot fi oferite pe bază comercială de către societăţile feroviare pe piaţa liberă sau în conformitate cu Regulamentul 1370/2007 în cadrul unei obligații de serviciu public, organizată de autoritățile competente.

De asemenea, CE a fost întrebată dacă se va implica pentru a îmbunătăți posibilitatea rezervării călătorii feroviare transfrontaliere, de exemplu prin obligarea companiilor de transport feroviare să vândă bilete intermediare pe baza Regulamentului UE privind drepturile pasagerilor, precum şi dacă va promova dezvoltarea rețelei europene de trenuri de noapte.

Recenta revizuire a Regulamentului (UE) 2021/782 privind dreptul feroviar al călătorilor introduce pentru prima dată obligația operatorilor de a oferi bilete intermediare pentru serviciile feroviare oferite de o „întreprindere feroviară unică”, a explicat Vălean. Situația pieței pentru ticketing, inclusiv orice măsuri potențiale, este analizată în prezent într-un studiu al Comisiei privind serviciile feroviare transfrontaliere de călători pe distanțe lungi. Studiul se desfășoară până în septembrie 2021, iar raportul final va fi publicat. De asemenea, CE a început să lucreze la o posibilă inițiativă de stabilire a unui cadru pentru relații comerciale echitabile și pro-concurențiale între toți actorii din lanțul valoric, pentru a face atractivă și ușor accesibilă cetățenilor biletarea multimodală. Studiul acoperă şi serviciile de tren de noapte și analizează obstacolele din calea dezvoltării acestor servicii, inclusiv nivelul tarifelor de acces la calea ferată, alocarea capacității infrastructurii, problemele de interoperabilitate, disponibilitatea materialului rulant și furnizarea de servicii PSO transfrontaliere. Rezultatele studiului vor fi luate în considerare în planul de acțiune pentru stimularea serviciilor feroviare de călători pe distanțe lungi și transfrontaliere, anunțat în Strategia Comisiei de mobilitate durabilă și inteligentă din decembrie 2020. CE intenționează să adopte planul de acțiune până la finalul acestui an.

În funcţie de tarifele care vor fi promovate pe calea ferată, rămâne de văzut dacă dezvoltarea transportului feroviar va lua o parte din cota de piaţă de transportului internaţional pe distanţe lungi cu autocarul.

Articole similare

Ad