Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

România implicată în fraude cu măști faciale

O înșelătorie online care implică vânzarea de materiale de protecție împotriva Covid-19, cum ar fi măștile faciale, a fost oprită cu sprijinul Eurojust. Pe 10 august au fost efectuate 34 de percheziții în România, Irlanda și Țările de Jos. În total, au fost acuzați 23 de suspecți, dintre care 10 au fost reținuți. Companiile din cel puțin 20 de țări au fost fraudate cu aproximativ 1 milion de euro.

Frauda a fost condusă de un grup de crimă organizată (OCG), care înainte de pandemia Covid-19 oferise deja ilegal alte produse fictive de vânzare online, inclusiv pelete de lemn. Anul trecut, OCG și-a schimbat modul de operare și a început să ofere materiale de protecție după izbucnirea pandemiei.

Rețeaua era alcătuită în principal din cetățeni africani care locuiau în diferite țări europene, care au creat site-uri web false, asemănătoare cu numele companiilor angro care operează legal. Livrările de bunuri comandate nu au avut loc niciodată, iar procedurile privind vânzările false au fost ulterior spălate printr-un lanț de conturi bancare controlate de OCG. Rețeaua a folosit identități false în acest scop și a retras fonduri în numerar din conturile din România, Polonia și Ucraina.

Eurojust a coordonat cooperarea judiciară în vederea perchezițiilor și a sprijinit executarea mai multor instrumente de cooperare judiciară. Europol a oferit, de asemenea, sprijin analitic pentru ziua acțiunii și a trimis experți la fața locului în Olanda.

Operațiunea a fost efectuată pe teren în România de către Direcția de Investigare a Criminalității Organizate și Terorismului (DIICOT) și Brigada de Poliție București pentru Combaterea Criminalității Organizate. În Olanda, Parchetul și Poliția din Oost-Brabant au oferit sprijin și, în Irlanda, Poliția Națională (An Garda Síochána) a asistat în timpul acțiunii. Această operațiune a fost întreprinsă în cadrul Platformei europene multidisciplinare împotriva amenințărilor penale (EMPACT).

Articole similare

Ad