Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

16 septembrie e data la care transportatorii vor să iasă în stradă la București împotriva impozitării diurnei

Ca urmare a conferinței de presă organizată pe 5 august, asociațiile patronale ale transportatorilor – APTE2002, ATMB, UNTRR, FORT, Apulum Alba Iulia, COTAR și ARTRI – au trimis Primăriei Bucuresti cererea de autorizare a unei actiuni de protest pe 16 septembrie.

La manifestare sunt asteptate 5.000 de mașini (autotractoare, autobuze, taxi etc.) aparținând patronatelor din transporturi. În plus, 500 de persoane vor protesta în Piața Victoriei.

În capul listei de revendicări este reîncadrarea abuzivă a diurnei șoferilor care lucrează în transportul internațional ca venit de natură salarială și obligarea firmelor la plata (retroactivă pe 5 ani) a impozitelor și contribuțiilor sociale aferente. Astfel, pe lângă solicitarea amnistiei fiscale pe diurnă, firmele de transport cer și eliminarea discriminărilor dintre angajații de la privat și cei de la stat, ultimii beneficiind în caz de deplasare de o indemnizație de cazare de 230 de lei pe noapte, fără obligația de a prezenta documente justificative în acest sens.

Carantinarea șoferilor veniți din zone roșii face parte de asemenea dintre nemulțumiri, din cauza presiunii și mai mari pe disponibilitatea forței de muncă în transporturi, cu atât mai mult cu cât alte țări europene exceptează șoferii de la carantinare în caz de nevaccinare.

Printre revendicări se regăsesc și rezolvarea problemei organizării de licitații în transportul regulat de pasageri (transport județean, interjudețean) – aspru lovit de pandemie și care, din cauza unei suprareglementari, este paralizat și aproape de colaps – precum și soluționarea problemelor legate de plata despăgubirilor de către firmele de asigurări care dețin monopol pe piața polițelor RCA și care nu își despăgubesc asigurații.

Articole similare

Ad