Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Banca Centrală Europeană explorează posibilitatea introducerii unui euro digital

Banca Centrală Europeană a anunţat încă de la începutul acestui an că analizează posibilitatea unui euro digital. Acesta ar fi o completare a numerarului, care ar trebui să rămână disponibil pe scară largă și utilizabilă.

Într-o consultare recentă, mulți europeni au indicat însă că nu susţin opţiunea introducerii euro digital, care va permite bancherilor o monitorizare a pieţei stil „big brother”. De asemenea, aceştia s-au arătat sceptici cu privire la încălcarea vieții private și a libertăţii de alegere a consumatorilor şi au reclamat faptul că moneda digitală ar putea limita sau interfera cu libertatea cetățenilor, permițând posibilitatea de a bloca (digital) anumite opțiuni de cheltuieli și, prin urmare, să reglementeze comportamentul cheltuielilor.

Pentru a lămuri aceste temeri, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene (CE), Vladis Dombrovskis, a declarat că o decizie cu privire la posibila stabilire, reglementare și emitere a unui euro digital poate fi luată numai după implicarea tuturor instituțiilor relevante (inclusiv a Parlamentului European) și după efectuarea unor analize riguroase pentru a examina posibilele impacturi asupra economiei și societății. În plus, protecția datelor cu caracter personal și a drepturilor consumatorilor va fi unul dintre cele mai importante considerente.

În strategia sa de finanțare digitală și strategia sa de plată cu amănuntul, Comisia a sprijinit ideea explorării unei monede digitale a băncii centrale. La 14 iulie, CE a salutat decizia luată de Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) de a lansa proiectul euro digital și de a începe faza de investigație. Pe baza cooperării tehnice cu BCE inițiată în ianuarie, Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu BCE și cu instituțiile UE pe tot parcursul fazei anchetei, analizând și testând diferitele opțiuni de proiectare în vederea obiectivelor politicii.

Comisia va fi transparentă atunci când vor avea loc evoluții, a dat asigurări Vladis Dombrovskis.

Articole similare

Ad