Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Britanicii plusează cu minimum 8.000 de euro pe an la salariile șoferilor de camion

Criza șoferilor de camioane care a explodat în această vară în Marea Britanie – favorizată de pandemie și Brexit – provoacă serioase probleme în aprovizionarea supermarketurilor, benzinăriilor și lanțurilor de restaurante și cauzează concurență între operatorii de transport rutier, care oferă stimulente noilor șoferi și plătesc creșteri pentru cei deja angajați. În special lanțurile de retail sunt mai dispuse să ofere stimulente și creșteri de salarii, atrăgând astfel șoferii care lucrează la firmele de transport și care de regulă lucrează cu marje mai mici de profit. Foarte afectate sunt cele care lucrează în containere.

Dar cu cât cresc salariile șoferilor britanici? Nu există un sondaj oficial, dar câteva surse au făcut estimări. Primul vine de la rețeaua de televiziune Bfmtv, care citează o cifră de la agenția de recrutare Adzuna, conform căreia salariul mediu anual al unui șofer de camion a crescut de la 30.000 la 37.000 lire sterline (adică de la 35.000 la 43.000 euro) între martie și august 2021. Economic Financial Time scrie că în unele cazuri salariul anual a ajuns la 50.000 de lire sterline (brut – 60.000 de euro).

Bfmtv adaugă că, în ciuda acestor creșteri, rămâne dificil de găsit șoferi, din cauza condițiilor dure de muncă. Cei care au ieșit din activitate nu mai au vârsta și dorința de a o lua de la capăt, în timp ce este nevoie de timp pentru formarea tinerilor, dacă există. Mai mult, este dificil să se mai întoarcă șoferii imigranți care între timp au părăsit Marea Britanie din cauza pandemiei și a Brexit, pentru că au fost reangajați în țările Uniunii Europene, care la rândul lor caută șoferi și unde au liberă circulație. Pentru a înțelege amploarea fenomenului, în ultimul deceniu numărul permiselor de conducere obținute în Marea Britanie a scăzut de la 91.000 la 69.000.

Articole similare

Ad