Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Energie verde, performanță și eficiență în operare

Stivuitoarele seriei Linde X20-X35 pot aborda rampe cu același grad de înclinare ca și echipamentele IC

Noile modele de stivuitoare electrice Linde X20-X35, cu o capacitate de încărcare cuprinsă între 2,0 și 3,5 t, sunt primele echipamente electrice care se ridică la nivelul de performanță și robustețe a stivuitoarelor cu motoare cu combustie internă (IC) și transmisie hidrostatică, oferind în același timp beneficii de mediu suplimentare. Împreună cu noile echipamente electrice pentru aplicații standard Linde E20-E35, acestea se bazează pe aceeași platformă ca și stivuitoarele IC Linde H20-H35, lansate la sfârșitul lui 2019. În cadrul evenimentului online de lansare, transmis în direct de la fabrica din Aschaffenburg a constructorului german, specialiștii Linde au explicat cum noile inovații aduse gamei de echipamente electrice asigură timpi de operare reduși, disponibilitate crescută și condiții foarte bune de lucru pentru operatori. În plus, au fost prezentate și noile order-picker-e semiautomate N20 SA și N20 C SA, care economisesc timp și energie în procesul de picuire.

Tot mai multe companii de logistică apelează la stivuitoare electrice, pentru a-și reduce amprenta de carbon și a fi cât mai neutre din punct de vedere climatic. Pentru că atâta timp cât energia este produsă din surse regenerabile, cum ar fi eoliene, solare sau biomasă, impactul asupra mediului este aproape zero (bateriile în sine nu produc CO2 nociv în timpul funcționării). Singurul neajuns al acestui tip de echipamente este faptul că, pentru anumite aplicații, modele IC au rămas, până de curând, superioare. „Mulți dintre clienții noștri erau dornici să treacă la stivuitoare electrice, dar nu erau dispuși să renunțe la performanțele cu care erau obișnuiți, garda la sol, robustețea, cabina de șofer cu opțiune de decuplare și caracteristicile ergonomice oferite de modelele cu transmisie hidrostatică”, a declarat Björn Walter, Senior Product Manager Stivuitoare cu contragreutate Linde. În plus față de sustenabilitate, există și alte motive care fac atractivă utilizarea echipamentelor electrice: operarea eficientă a utilajelor industriale și motoarele silențioase, care împiedică poluarea fonică în apropiere.

Pentru a avea un stivuitor electric puternic și robust, inginerii Linde au realizat că nu se pot obține rezultatele dorite prin simpla creștere a puterii instalate. Prin urmare, a fost proiectată o serie complet nouă de echipamente, care combină caracteristicile pozitive ale stivuioarelor Linde IC cu avantajele utilajelor electrice tradiționale. Acestea reprezintă o alternativă reală pentru aplicațiile extrem de solicitante din industriile materialelor de construcții, băuturilor, oțelului și fierului, hârtiei, lemnului etc. Prin urmare, Linde oferă acum două modele de echipamente electrice pe plaja capacităților de încărcare cuprinse între 2,0 și 3,5 t: seria standard Linde E20-E35 și gama X, deosebit de robustă și puternică – Linde X20-X35.

Noua ecuație Linde: E = V

Stivuitoarele seriei Linde X20-X35 sunt capabile să atingă standardele de performanță dorite acolo unde echipamentele electrice convenționale își ating limitele. Acestea includ, printre altele, posibilitatea abordării unor rampe mai mari, rate de manipulare ridicate pe termen lung și operarea în condiții de praf și murdărie.

Pentru a atinge acest nivel de performanță, motoarele bazate pe tehnologia sincronă de reluctanță (SRM) sunt utilizate în ambele serii de modele. Eficiența motoarelor de tracțiune și a celor de ridicare este astfel crescută cu până la 5%. Motoarele sunt echipate suplimentar cu magneți de neodim și, în al doilea rând, răcirea cu apă a modulelor de putere garantează că performanța poate fi asigurată pe o perioadă lungă de timp, fără restricții, de exemplu, în operarea cu mai multe schimburi. Testele comparative bazate pe testul de performanță certificat TÜV dezvoltat de Linde MH au relevat două rezultate cheie. „Pe de o parte, seria Linde X20-X35 a fost la fel de puternică precum Linde H20-H35 în ceea ce privește manipularea mărfurilor, iar pe de altă parte, a funcționat semnificativ mai bine decât toate vehiculele concurente în ceea ce privește timpul de manipulare și costurile per palet mutat”, a explicat Björn Walter.

Important pentru aplicațiile în aer liber este faptul că stivuitoarele Linde X20-X35 pot rezista la soluri foarte denivelate, la fel ca echipamentele IC. Acest lucru este permis de ampatamentul lung, de anvelopele mari și de rulmenții inelari din elastomer folosiți ca amortizoare pe puntea față. Ele împiedică vibrațiile și șocurile declanșate de solul denivelat să fie transmise operatorului prin intermediul roților. Una peste alta, acest lucru reduce stresul fizic, astfel încât să fie posibil un nivel constant ridicat de performanță de lucru atât de către om, cât și de către mașină. Unitățile complet sigilate sau încapsulate în compartimentele bateriei și motorului garantează impermeabilitatea la murdărie și particule de praf. Energia necesară este asigurată de sistemul litiu-ion dezvoltat de Linde Material Handling, format din baterii performante, rezistente la șocuri, și încărcătoare de dimensiuni variate, toate proiectate pentru a fi foarte sigure.

Avantajele multiple ale utilizării platformei comune

Versiunea tradițională a noului stivuitor electric rămâne recomandată pentru aplicațiile de interior „clasice”, în halele industriale cu podele netede și/sau culoare înguste. Dimensiunile compacte ale modelelor Linde E20-E35 și axa de direcție combinată dezvoltată in-house permit manevrele de rotire pe cea mai mică rază posibilă. Există, de asemenea, mai multe variante de baterii disponibile (cu plumb-acid sau litiu-ion) și inclusiv sistem electric cu pilă de combustie pe hidrogen.

Atât seria de stivuitoare electrice, cât și versiunile IC din gama actuală de modele se bazează pe același concept de platformă. Aceasta înseamnă că operatorii beneficiază de o vizibilitate excelentă între secțiunile catargului, în lateral, în spate și în sus. Ca și cabina de protecție împotriva intemperiilor, cu uși complet vitrate, majoritatea celorlalte opțiuni ale stivuitorului IC sunt disponibile și pentru modelele electrice. Sistemul opțional de aer condiționat complet integrat, cu ventilație cu 8 duze, oferă răcire și încălzire optimă, pentru a asigura confortul operatorului și, astfel, o productivitate ridicată în toate condițiile ambientale. În același timp, sistemul opțional de asistență pentru șofer „Linde Motion Detection” oferă o siguranță mai mare, grație senzorilor de mișcare amplasați în partea din spate a stivuitorului, care detectează prezența altor persoane sau utilaje în apropiere.

Generația de stivuitoare 12XX stabilește, de asemenea, standarde în ceea ce privește disponibilitatea operațională. Cerințele de întreținere pentru un design robust sunt scăzute, iar ansamblurile esențiale funcționează fără uzură. Serviciile de asistență tehnică în rețeaua Linde și a partenerilor săi, precum și noul sistem de monitorizare a stării de funcționare a echipamentelor, bazat pe transmisia online a parametrilor tehnici, contribuie la creșterea disponibilității utilajului.

Utilizarea platformei comune și numărul mai mare de piese interschimbabile creează avantaje suplimentare. Noi opțiuni vor fi disponibile simultan pentru toate modelele din fiecare clasă de încărcare.

Order-picker-ele semiautomatizate cresc eficiența procesului de picuire

Cerințele pentru personalul din depozite sunt tot mai mari, se așteaptă ca ratele de comisionare să crească, erorile să scadă și să se prevină problemele de sănătate. Ca rezultat, procesul de picuire oferă un potențial mare pentru creșterea eficienței generale a sistemului logistic din depozite.

Rata de productivitate în cazul picuirii la nivelul solului depinde de viteza și precizia operatorului. Order-picker-ele Linde N20 SA și N20 C SA sunt oferite acum și în versiune semiautomatizată, cu două moduri de operare, în care echipamentele fie urmează automat operatorul, fie se deplasează înainte. Angajații nu mai trebuie astfel să efectueze activități care nu au valoare adăugată, iar rezultatele operațiunilor de picuire pot crește cu până la 20%. În plus, nu mai trebuie să urce și să coboare în mod constant din utilaj, ceea ce reduce riscul de accidente. „Chiar și doar câteva secunde risipite în timpul fiecărei operațiuni de manipulare se adaugă la mult timp pierdut în cursul zilei de lucru și chiar și doar câțiva pași, repetați de nenumărate ori, se adaugă la oboseala operatorilor și le epuizează energia, care ar putea fi utilizată mai bine pentru efectuarea procesului de picuire fără erori”, a explicat Philipp Stephan, Product Manager Automation & Intralogistics Solutions în cadrul Linde Material Handling.

Însoțire și deplasare înainte

Unul dintre cele mai frecvente procese care au loc în depozitele cu rafturi la înălțimi mari este comisionarea pe o parte a rafturilor, timp în care operatorul se deplasează de-a lungul culoarului și înapoi. Această activitate este susținută de funcția semiautomată „Urmează-mă” a selectorului. Dacă operatorul se oprește, utilajul se oprește și el, permițând așezarea mărfurilor de pe raft direct pe palet. Dacă operatorul continuă să meargă, stivuitorul continuă să se deplaseze în față. În acest fel, operatorul merge de-a lungul raftului și colectează marfa fără a fi nevoit să se întoarcă în mod constant la echipament și să revină. Mișcarea continuă înainte este declanșată în urma trecerii angajatului pe lângă un anumit punct așa-numit „perete virtual”.

Dacă order-picker-ul trebuie încărcat din ambele părți, acest lucru se poate efectua folosind funcția „Oprire și pornire”. Echipamentul se deplasează prin mijlocul culoarului cu o viteză constantă și este direcționat înainte de către operator cu ajutorul telecomenzii, care poate fi purtată pe o centură. În același timp, manipulantul merge înainte și înapoi în spatele echipamentului între marginile rafturilor pentru a prelua sau așeza mărfurile – un mod de funcționare potrivit pentru utilizarea în depozite mai mici. Și în acest caz, avantajul este că se elimină drumurile înapoi către echipament și urcările și coborârile repetate.

Ambele funcții se bazează pe tehnologia radio în bandă ultra-largă și pot fi setate cu precizie de centimetri. La sfârșitul culoarului, order-picker-ul se oprește automat pentru a evita coliziunile cu alte echipamente. Urcând la bord, operatorul anulează modul semiautomat și poate direcționa echipamentul în mod manual, către următorul culoar.

Siguranța pe primul plan

Linde Material Handling a echipat selectoarele de comenzi N20 SA și N20 C SA cu un scaner de siguranță de înaltă performanță, capabil să detecteze persoane și alte stivuitoare aflate în apropiere. Montat foarte jos pe șasiu, scanerul poate detecta inclusiv obstacole neașteptate și, prin urmare, poate preveni coliziunile și accidentele. Pentru a evita deteriorarea rafturilor și pentru a oferi operatorilor suficientă libertate în desfășurarea muncii, utilajul menține o distanță minimă de 50 cm față de rafturi, dar poate fi poziționat și la o distanță mai mare la începutul culoarului, dacă se dorește.

Picuirea semiautomată crește performanța în operare cu până la 20% comparativ cu cea manuală. „Investiția în noua opțiune a echipamentului se recuperează de obicei într-un timp redus, datorită traseelor mai scurte, confortului sporit în funcționare și, prin urmare, performanțelor de comisionare îmbunătățite, precum și prevenirii erorilor costisitoare”, a declarat Philipp Stephan.

Stivuitoarele electrice ale seriilor E și X au intrat deja pe linia de producție de la Aschaffenburg, iar noile order-picker-e Linde cu funcție semiautomată pot fi comandate începând de luna aceasta.

Articole similare

Ad