Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituțională în privința OUG 50/2021

FORT informează că, „așa cum era de așteptat“, Avocatul Poporului a transmis către Curtea Constituțională a României excepția de neconstituționalitate a prevederilor OUG 50/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

Acțiunea a venit ca urmare a sesizării transmise de Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) și de alte asociații ce reprezintă interesele elevilor, iar Avocatul Poporului a confirmat că prevederile OUG 50/2021 contravin textelor constituționale consacrate în art. 16, alin. 1, art. 32, alin. 1 și art. 49, alin. 1, din cauză că proiectul OUG nu a fost transmis la Consiliul Economic și Social pentru aviz, dar și din motiv de discriminare în ceea ce privește „gratuitatea“ prevăzută de legiuitor.

Transportatorii rutieri au încercat, înainte de promovarea OUG 50, să poarte un dialog constructiv cu Ministerul Educației, ai cărui reprezentanți însă au fost din nou „total dezinteresați de argumentele FORT. Înainte de începerea activității școlare, elevii și transportatorii sunt din nou puși de către Guvern în fața unui conflict, atât pentru că gratuitatea nu este de fapt acordată, cât și pentru că firmele de transport nu ar putea să o asigure, din cauza tarifelor de dumping impuse de actul normativ, respectiv din cauză că nu au fost prevăzute sumele compensatorii pentru această prestație.“ FORT solicită în continuare Guvernului să asigure fondurile necesare pentru aplicarea gratuității și pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, iar compensarea acestui serviciu gratuit oferit de transportatori să se facă la adevărata valoare ce trebuie să asigure acoperirea costurilor operaționale, evitând dumping-ul impus. „Fără o abordare serioasă a acestei probleme, elevii vor rămâne în continuare în afara gratuității, iar transportatorii se vor lovi de abuzuri instituționale generate de un act normativ prost gândit, lipsit de viziune și coerență, ce nu este acoperit de bugetul necesar.“

Articole similare

Ad