Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Protestele transportatorilor continuă: operatorii din Alba, Hunedoara, Sibiu si din alte județe protestează astăzi pe șosele în zona Sibiului.

Ei cer oprirea abuzurilor ANAF și a discriminării sectorului de transport rutier românesc care favorizează operatorii externi.

Alba Iulia, 17 septembrie 2021. Peste 150 de transportatori rutieri, sprijiniți de Asociația Operatorilor de Transport Rutier – APULUM au scos camioanele în stradă pentru a protesta împotriva supra-impozitării sectorului de transport rutier din România și a carantinării conducătorilor de camioane nevaccinați, care vin din zone așa numitele zone galbene/roșii.

Protestul se desfășoară începând cu ora 12.00 în zona Sebeș-Sibiu și participă conducători de camioane și antreprenori din industria transporturilor rutiere din județele Alba, Hunedoara, Sibiu, cărora li se alătură reprezentanți ai companiilor de transport din cadrul Asociației Patronale a Transportatorilor – Europa 2002. Transportatorii din zona Alba/Hunedoara pornesc dinspre Sebeș spre Sibiu, iar în zona Veștem se întâlnesc cu alți transportatori din Sibiu. Camioanele vor circula cu viteză redusă în zona Sibiului timp de câteva ore.

,,Acțiunea de astăzi reprezintă încă un strigăt disperat al acestei industrii și al lucrătorilor din acest sector cheie al economiei României, care angajează aproape 8% din forța de muncă din sectorul privat românesc. Distrugerea acestui sector cu peste 90% capital și investiții autohtone va duce la falimente în lanț și în alte industrii adiacente (service, piese de schimb, carburant, societăți financiare, software și alte servicii) și la pierderea definitivă a sute de mii de locuri de muncă și contribuții la buget’’, a declarat Dumitru Blaga, Președintele Asociației Operatorilor de transport rutier APULUM.

,,Scopul protestului este de a ne face auziți în vacarmul acesta al luptelor care se dau în actualul context pandemic și în care transportul rutier reprezintă un sector cheie pentru depășirea crizei. De ce suntem discriminați chiar de statul român? Acțiunea de azi este și o pregătire pentru protestul național care va avea loc in data de 29 septembrie 2021 la București’’, a adăugat Dumitru Blaga.

STOP abuz ANAF. STOP carantinare. STOP discriminare.

Transportatorii solicită ANAF încetarea de îndată a așa numitei “reîncadrări” a diurnelor acordate conducătorilor de camioane ca fiind „salariu”, în contextul în care abuzurile unor funcționari din ANAF au condus la stabilirea unor obligații de plată inexistente legal și care ar trebui plătite retroactiv pentru ultimii 5 ani, deși nicio lege nu a fost modificată între timp.

Considerăm impozitarea retroactivă profund nelegală, în condițiile în care niciun stat din Uniunea Europeană nu impozitează diurnele, iar deja sute de firme românești au fost împinse spre faliment. Sumele de plată stabilite retroactiv și abuziv de către ANAF depășesc cu mult întreaga cifră de afaceri anuală și sunt mai mari, în multe cazuri, decât întregul profit pentru 10 ani de activitate”, a declarat Dumitru Blaga. ,,Atragem totodată atenția că pe lângă abuzul impozitării retroactive, dacă pe viitor autoritățile din România vor insista să fie singurele din Uniune care să implementeze o astfel de decizie, costurile noastre de operare vor deveni de îndată mai mari cu 15%, ceea ce se traduce într-o primă fază prin scumpirea generalizată a bunurilor și serviciilor din România și simultan printr-o pierdere a competitivității sectorului de transport rutier național, deci falimente și pierderi semnificative de bani la bugetul național consolidat”, a mai spus Dumitru Blaga.

Asociația Operatorilor de Transport Rutier – APULUM arată totodată că România este singura țară din Uniunea Europeană care impune carantinarea conducătorilor de camioane nevaccinați care vin din zonele pandemice declarate galbene/roșii, o măsură profund discriminatorie. „În condițiile în care testarea reală a șoferilor în Germania a demonstrat că din zeci de mii de transportatori testați doar câteva teste erau pozitive, iar Germania a renunțat la această testare obligatorie întrucât autoritățile au constatat că șoferii nu reprezintă un risc real în privința pandemiei, nu înțelegem de ce și prin această măsură luată strict la nivel național, se încearcă practic paralizarea industriei de transport românești.”

Măsura este cu atât mai gravă cu cât, în acest moment, la nivel european vedem cea mai acută criză de forță de muncă în industria transportului rutier. În timp ce Marea Britanie alege să ofere prime de instalare șoferilor (autoritățile britanice estimează un deficit de 90.000 de persoane în industrie), inclusiv prin plăți de la buget către sectorul privat, în România este aleasă supra-impozitarea sectorului, paralizarea industriei și chiar discriminarea între diversele categorii de salariați. Spre exemplu, angajaților de la stat din România li se acordă o sumă forfetară de 230 de lei fără documente justificative pentru cheltuielile pentru o noapte de cazare, iar în sectorul privat nu există această posibilitate.

Asociația Operatorilor de Transport Rutier – APULUM susține astăzi și sprijină protestul transportatorilor și va continua, cu fermitate, alături de toate organizațiile patronale din industrie, să participe la orice acțiune de protest îndreptată împotriva drepturilor companiilor și angajaților, limitări ce vor avea efecte dramatice pe termen lung pentru angajați, companii și chiar bugetul național.

Imagini de la protestele de astăzi sunt disponibile pe site-ul www.apte2002.ro și pe pagina de facebook a Asociației Patronale a Transportatorilor Europa 2002.

Articole similare

Ad