Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Olandezii plătesc 130.000 de euro în plus pentru un camion electric

Asociația olandeză de transport și logistică TLN este de părere că, pentru a se atinge obiectivele climatice, noul guvern din această țară trebuie să pună la dispoziție, la timp, suficienți bani, astfel încât să încurajeze firmele de transport să facă trecerea la vehicule cu emisii zero.

Potrivit prevederilor din cordul climatic, 30-40 de orașe din Olanda trebuie să fie aprovizionate, din 2025, folosind 5.000 de  camioane electrice cu emisii zero. Acestea sunt de circa patru ori mai scuipe decât camioanele diesel, deci nu sunt profitabile pentru multe companii. Și nu există nici subvenții adecvate pentru achiziția lor, iar fără subvenții posibilitatea de a face investiții atât de mari este extrem de limitată, prin urmare nu se va respecta ritmul de trecere la un transport sustenabil prevăzut în acord.

TLN este de părere că Olanda procedează mult mai rău decât Germania, unde transportorii primesc 80% din costurile în plus ale unui camion electric, la achiziția acestuia. Deci firma plătește 40.000 de euro în plus față de un camion diesel, pe când în Olanda plătește în plus 130.000 de euro.

Iar rețeaua de alimentare cu energie electrică din Olanda trebuie dezvoltată pentru a face față viitoarei cereri. Or, așa cum subliniază TLN, în această țară durează în medie 10 ani pentru a trage un cablu, deci dacă se începe acum abia peste 10 ani va exista rețeaua de care este nevoie. Prin urmare, guvernul ar trebui să preia mia mult control, să se implice mai mult și să accelereze lucrurile.

În plus, de curând în Olanda a fost trimis Camerei Reprezentanților proiectul privind taxa pentru camioane, care prevede că veniturile obținute din aceasta vor fi folosite pentru a ajuta firmele de transport să devină mai sustenabile. Și, deși TLN este mulțumită că se va dezbate în sfârșit această taxă, ea poate fi introdusă cel mai devreme în 2026, așa cum declară executivul, deci cu doi ani mai târziu decât dusese planificat. Or, în opinia TLN asta ar trebui să se întâmple mai repede.

Articole similare

Ad