Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Benzină ecologică la sticlă

Combustibili ecologici care pot fi utilizați în orice motor cu ardere internă și totuși nu dăunează mediului – ceea ce pare a fi o viziune pentru viitor a fost deja implementat de Institutul pentru Ingineria Proceselor Energetice și Ingineria Chimică (IEC) al TU Bergakademie Freiberg și Chemieanlagenbau Chemnitz (CAC). 

Cei doi parteneri pot deja produce benzină sintetică din metanol, produs din dioxid de carbon (CO2) și hidrogen „verde” (H2) – fără materii prime fosile. Producția unui astfel de combustibil este neutră din punct de vedere al poluării și, în plus, acesta se poate utiliza la flota existentă de camioane.

Bergakademie Freiberg poate produce deja 100 de litri pe oră. Într-o primă fabrică producția ar trebui să ajungă la 50.000 de tone/an, chiar 250.000 de tone pe an în 2024. Ținta este de a se ajunge la un milion de tone de benzină sintetică anual până în 2030. „Cu un consum anual de aproximativ 16 milioane de tone de benzină în Germania, această sumă aduce o contribuție importantă la îndeplinirea obiectivelor climatice”, explică Jörg Engelmann, director general al CAC.

Pentru a face disponibile cantități mari de energie regenerativă pentru tranziția energetică din Germania sunt necesare importuri din țările favorizate energetic. Aici intervine un alt avantaj al combustibililor sintetici pe bază de electricitate, cunoscuți și sub numele de e-combustibili: transformat în e-combustibili sau în materiile prime hidrogen și metanol, electricitatea „verde” poate fi transportată în cantități mari și, prin urmare, poate fi folosit în această țară. 

CAC și IEC lucrează strâns din 2008 în domeniul Power-to-X – cu alte cuvinte, „face X din electricitate”. „X poate fi o mulțime de lucruri: pe lângă benzină, motorina, kerosenul, metanolul, amoniacul, gazul sau gazul lichefiat pot fi produse și din CO2 și apă. Tot ceea ce aveți nevoie este electricitate, catalizatori și reactoare”, explică prof. Dr. Martin Gräbner, director al IEC. 

Și cunoştinţe, de care beneficiază și studenții de la TU Bergakademie Freiberg. La cursuri precum ingineria proceselor și ingineria chimică, ei învață cum să producă combustibil durabil din deșeuri de plastic sau reziduuri agricole. Aceștia își pot pune apoi cunoștințele în practică la unitățile de demonstrație unice ale universității.

Articole similare

Ad