Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

APTE și COTAR renunță la protest după depunerea proiectului de lege privind amnistia fiscală în Parlament. Guvernul a acceptat plafonarea diurnei la 3 salarii de bază raportate la numărul de zile lucrătoare, ceea ce duce diurna neimpozabilă la circa 70 de euro/zi

Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) a obținut promisiunea fermă a Ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, că va corecta, prin Parlament, cel târziu până la jumătatea lunii noiembrie 2021, erorile de interpretare ale ANAF în ceea ce privește impozitarea diurnelor transportatorilor rutieri și suportul ASF pentru ca polițele RCA să fie corect calculate după falimentul City Insurance.

Ministrul Finanțelor a promis și rezolvarea acordării aceleiași indemnizații de cazare de 230 de lei/noapte, acordată în prezent funcționarilor de stat, și pentru sectorul privat, care ar putea îndrepta situația pentru șoferii care lucrează pe intern și care actualmente beneficiază de o diurnă maximă de 45 de lei/zi.

În urma promisiunilor importante, asociațiile patronale APTE 2002 și COTAR nu vor mai protesta miercuri în București.

Liberalii au depus la Camera Deputaților cu numai o zi înainte de protestul anunțat de transportatori pentru 29 septembrie Proiectul de Lege pentru anularea obligațiilor fiscale ale agenților economici vizați de controalele ANAF pe diurnă și modificarea Codului fiscal astfel încât nivelul diurnei neimpozabile să fie redusă la valoarea maximă a trei salarii de bază.

Noul Proiect de Lege vine cu o clarificare importantă față de forma din 16 august: plafonul maxim al oricărei indemnizații de delegare/detașare/detașare transnațională „aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare”. În condițiile în care salariul minim pe economie ar crește la 2.500 lei pe lună de la 1 ianuarie 2021, proiectul de lege propus de liberali s-ar traduce prin faptul că la un salariu lunar brut de 500 de euro s-ar putea acorda o indemnizație/diurnă de 71 de euro zilnic, pentru o lună cu 21 de zile lucrătoare. Cu alte cuvinte, lucrurile ar rămâne aproape la fel ca și până acum pentru transportatori, iar politicienii de la guvernare ar putea raporta la Bruxelles că au îndeplinit condiția de a limita plafonul neimpozabil al diurnei, concomitent cu creșterea salariului minim pentru șoferi. Sunt încă și alte aspecte de clarificat aici, cel mai important fiind găsirea unei soluții și pentru firmele de transport care au contestat (și pierdut!) în instanță decizia de impunere a unor sume uriașe către bugetul de stat ca accesorii rezultate din reîncadrarea diurnelor ca venituri de natură salarială plus penalitățile calculate pe ultimii 5 ani. Sigur, trebuie tinut cont ca proiectul de lege va intra în dezbatere în comisii unde atât reprezentanții transportatorilor, cât și alți politicieni, mai au posibilitatea de a modifica proiectul de lege.

Neavând încredere într-o înțelegere cu o zi înainte de protest, celelalte asociații patronale – UNTRR, Apulum Alba Iulia, FORT și ATM Bucovina – vor protesta conform planului.

Articole similare

Ad