Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Și în Spania sunt circa 10.000 de posturi de șoferi neocupate

Despre agravarea în ultimul timp a crizei de șoferi de camion se vorbește în toate țările europene, iar federația transportatorilor spanioli FENADISMER face și ea o analiză a acestei realități, pornind însă de la situația din Marea Britanie, unde se estimează că lipsesc 90.000 de conducători auto profesioniști și unde guvernul a fost obligat să aprobe un Plan de Urgență, căruia i s-au alocat 10 milioane de lire, pentru a face, printre altele, training gratuit cu 4.000 de persoane care să-și ia permisul prin cursuri accelerate – cu scopul de a putea fi examinate în 12 de săptămâni – dar și pentru a le garanta 5.000 de vize de intrare pe trei luni șoferilor străini care vor să lucreze aici în perioada de dinainte de Crăciun. Totul pentru ca lanțurile de supermarket-urile și benzinăriile să fie în continuare aprovizionate și să nu se ajungă la colaps de sărbători.

În ceea ce privește Spania, conform diverselor studii realizate pe tema angajării forței de muncă, procentul companiilor de transport care se confruntă cu probleme din acest punct de vedere ar depăși 20%, adică sunt vacante aproximativ 10.000 de locuri de muncă.

Aceeași problemă o au și alte țări din Europa, și chiar din întreaga lume, iar despre principalele cauze noi am mai scris în ultimul timp: costurile mari de acces la profesie și condițiile dificile de muncă, ce fac ca această meserie să nu mai fie atractivă.

FENADISMER este de părere că nici sfera publică, nici cea privată nu fac nimic pentru a rezolva problema, în ciuda ratei mari de neangajare din Spania, de circa 20%. Iar dacă nu se iau măsuri, într-un viitor nu foarte îndepărtat dezvoltarea normală a supply chain-urilor ar putea fi afectată, ceea ce ar perturba și economia, și consumul populației, așa cum se vede în ultimul timp în Marea Britanie, unde criza deja existentă de șoferi a fost agravată de închiderea granițelor pentru muncitorii străini.

Articole similare

Ad