Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mediaş este al 50-lea oraş membru în „BERD Green Cities”

BERD Green Cities, programul de dezvoltare urbană durabilă derulat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în valoare de 3 miliarde de euro, a atins o nouă etapă de creștere. Astfel, Mediaş a devenit cel de-al 50-lea oraș care se înscrie în program, pentru a îmbunătăți mediul în care trăiesc cetățenii săi și pentru a planifica un viitor mai durabil.

BERD va împrumuta Mediaş 38 de milioane de lei (7,7 milioane de euro) pentru a finanța parțial un proiect mai mare al Uniunii Europene, de îmbunătățire a infrastructurii.

„Când vine vorba de abordarea situației de urgență climatică, orașele trebuie să fie în centrul atenției, având în vedere necesitatea unui aer curat, a unui transport urban decarbonizat și a accesului energetic ecologic și fiabil pentru toți. Acesta este motivul pentru care am stabilit programul nostru emblematic BERD pentru orașele verzi şi a putea planifica investiții prioritare ecologice”, a declarat Nandita Parshad, director general, Grupul BERD pentru infrastructura durabilă.

Mediaş, situat în județul Sibiu, dorește să-și revitalizeze infrastructura publică, ca premisă pentru dezvoltarea afacerilor și a economiei din regiune. Orașul, cu o populație de aproximativ 56.400 de locuitori, suferă de probleme de infrastructură la nivelul rețelei de transport, a clădirilor publice și a sistemelor rutiere. Programul larg de investiții este axat pe accelerarea dezvoltării durabile a orașului și tranziția către un viitor cu emisii reduse de carbon.

BERD Green Cities a fost lansat în 2016, cu o finanțare de doar 250 de milioane de euro, şi era de așteptat să dureze cinci ani. Programul s-a dovedit atât de popular, încât finanțarea sa a fost rapid crescută. BERD Green Cities a câștigat sprijin din partea Fondului Verde pentru Climă (GCF) și a atras niveluri semnificative de cofinanțare, extinzând numărul de orașe care pot fi sprijinite.

Împrumutul BERD la Mediaş va include cofinanțarea de către oraș a unei investiții mai mari, pentru o valoare totală de 138,4 milioane de lei (28,1 milioane de euro), aprobată în cadrul Programului Operațional Regional. Medias este al treilea oraș „verde” din România, după Craiova și Iași, iar Timișoara și Constanța sunt așteptate să se alăture curând programului. Până în prezent, BERD a semnat 8,8 miliarde de lei în peste 460 de proiecte în ţara noastră.

Articole similare

Ad