Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rețea de migranți afgani din Timiș și Arad, destructurată de Poliția Română și cea Germană, în colaborare cu Europol și Eurojust

Poliția Română și Poliția Federală Germană, alături de Europol și Eurojust, au destructurat marți un grup infracțional organizat implicat în traficul de migranți, în special de cetățeni afgani, pe care îi urcau în semiremorci pe timpul în care șoferii erau în pauza de odihnă, potrivit unui comunicat.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat, marți, un număr de 19 percheziții domiciliare pe raza județului Timiș și a municipiului București. Potrivit DIICOT, începând cu luna iulie 2021 şi până la data de 30.09.2021, un număr de 24 de suspecţi – 2 cetăţeni iranieni, 4 cetăţeni români şi 18 cetăţeni afgani – au pus bazele unui grup infracţional organizat, cu scopul de a înlesni trecerea ilegală a frontiereri a unor de migranţi de orgine afgană şi pakistaneză.

500.000 euro prejudiciu

În toată această perioadă, rețeaua a transferat cel puțin 150 de migranți prin România, profiturile estimate fiind de cel puțin 500.000 de euro. Migranții, care călătoreau de obicei în grupuri de patru până la 16 persoane, provin în principal din Afganistan și Pakistan și aveau Germania și Franța ca destinații finale. Grupurile de migranţi, formate în general din 4-16 persoane, erau preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre, fiind transportate ulterior în municipiul Timişoara. Acolo, aceștia erau cazaţi în apartamente închiriate, fie erau debarcați în apropierea unor centre comerciale din Timişoara pentru a se adăposti, în funcție de suma pe care o achitau către organizatori, respectiv între 500 şi 1.500 euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timişoara, Arad şi Hunedoara.

„Migranţii care reuşeau să achite preţul cerut erau transportați de către cetăţenii români, în maximum trei zile de la cazare, într-una din parcările de TIR Ilia, Chizătău, Şustra, Giarmata, Şagu, M11, Pecica sau Lugoj, toate situate pe Autostrada A1 Deva-Nădlac. O dată ce grupurile de migranţi ajungeau în parcări, organizatorii se ocupau de identificarea TIR-urilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia (prin scanarea codului QR de pe colete), stabilind astfel dacă respectivul TIR putea fi încărcat cu migranţi, în funcție de destinația acestuia“, se arată în comunicatul DIICOT.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse 27 de persoane. Cercetările s-au desfăşurat în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între DIICOT și Departamentul de Procuratură Publică Traunstein din Germania, 4 polițiști germani fiind delegați să asiste la activitățile desfășurate pe teritoriul României. Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către EUROJUST.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, al polițiștilor de frontieră din cadrul SPCMIIT Timișoara și ITPF Oradea, al lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Timiș, al jandarmilor din cadrul IJJ Timiș și al ofițerilor Europol.

Articole similare

Ad