Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Clariant a finalizat construcția fabricii de etanol celulozic din Podari (Dolj)

Ea ocupă o suprafață totală de 10 ha, este prima fabrică sunliquid® la scară comercială, va deveni operațională în acest trimestru și va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie (provenite de la peste 300 de fermieri locali cu care s-au încheiat deja contracte) pentru a produce 50.000 t de etanol celulozic pe an.

Acesta joacă un rol cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul transporturilor, așa cum este prevăzut de Comisia Europeană în Directiva privind energia regenerabilă (REDII).

Noul centru reprezintă un pas important în implementarea la scară comercială a tehnologiei sunliquid® și vine în sprijinul strategiei de afaceri a companiei Clariant, de licențiere a sunliquid®.

Biocombustibilii și produsele biochimice produse din reziduuri agricole joacă un rol important în reducerea amprentei de carbon și de aceea investiția de la Podari și comercializarea acestei noi tehnologii reprezintă o etapă importantă pentru Clariant și o dovadă a strategiei sale ambițioase de creștere folosind inovații care contribuie la sustenabilitate.

Dar investiția aduce și beneficii economice substanțiale regiunii în care se află fanrica, prin aprovizionarea cu materii prime din surse locale, deoarece reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate fi maximizată. În plus, vor apărea noi oportunități de afaceri de-a lungul lanțului valoric la nivel regional.

Produsele derivate din procesul de producție vor fi utilizate pentru obținerea de energie regenerabilă, astfel încât fabrica să fie independentă de sursele de energie fosilă. Astfel, etanolul celulozic rezultat este un biocombustibil de generație a doua aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon. Pe lângă amestecarea în combustibilul convențional, acesta oferă și alte oportunități de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

Tehnmologia sunliquid® a fost dezvoltată în 2006, a fost implementată în unitatea de producție pre-comercială a Clariant în 2012 și de atunci compania a vândut cinci licențe de utilizare în țări din Europa și în China.

Articole similare

Ad