Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rezultate mai bune pentru MOL in T3

Segmentul Upstream (Explorare & Productie) a beneficiat in al treilea trimestru de preturi peste medie ale hidrocarburilor, dupa evolutia mai slaba din al doilea trimestru. Avand rezultate semnificativ mai bune decat piata, segmentul Downstream (Rafinare & Marketing) si-a imbunatatit performanta si a obtinut unul dintre cele mai bune rezultate trimestriale din ultimii trei ani.
 

Rezultatul este cu atat mai bun cu cat a fost inregistrat pe fondul continuarii declinului marjelor de produs si scaderii diferentei dintre cotatiile titeiului Brent si ale celui tip Ural. Aceste efecte negative au fost insa devansate in principal de cresterea volumelor de vanzari, care au depasit chiar si ratele uzuale de crestere sezoniera, de majorarea gradului de utilizare a rafinariilor, cu avantajele de cost asociate, precum si de marjele mai bune in sectorul petrochimic. Evolutia mai buna a segmentului Gas Midstream (Transport de gaze) s-a datorat in principal variatiilor sezoniere care au condus la diminuarea pierderilor pe partea de tranzactii cu gaze din Croatia. Rezultatul operational (clean CCS EBITDA – excluzand elementele speciale si fluctuatiile de preturi) a crescut cu 20% in comparatie cu trimestrul anterior, la 138 miliarde HUF. Rezultatul EBITDA al Grupului MOL, excluzand elementele exceptionale, a fost de 158 miliarde HUF, in urcare cu 66% fata de trimestrul precedent.
Transformarea rafinariei Mantova a IES, subsidiara Grupului MOL din Italia, in centru logistic, a determinat o scadere exceptionala a valorii activelor si echipamentelor din domeniul rafinarii, de 123 de miliarde de HUF, fara impact asupra fluxului de numerar, producand o pierdere operationala pe segmentul respectiv, care a trecut astfel de la profit net la un rezultat negativ. Cu toate acestea, pozitia financiara a Grupului MOL a continuat sa se consolideze, intrucat compania a generat un flux operational de numerar de 364 de miliarde de HUF in primele noua luni, cu 2% mai mult decat in intervalul similar al lui 2012. Ca urmare, gradul net de indatorare a continuat sa scada, pana la 20,7%.

Articole similare

Ad