Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Economia crește, dar cresc și costurile și inflația

Finalul celui de-al treilea trimestru al anului este marcat în Franța, așa cum reiese dintr-un nou studiu al Comitetului Național Rutier (CNR), de o situație sanitară mai puțin incertă, iar ultimul val al epidemiei, din august, nu a oprit creșterea economică. Astfel, perspectivele legate de finalul anului par solide, iar economia mondială se așteaptă să crească față de 2020 cu 5,7%, în timp ce Franța se așteaptă o creștere chiar de 6,3%.

Redresarea a surprins numeroase piețe, creând tensiuni și întreruperi ale lanțului de aprovizionare, iar creșterea prețurilor la materii prime, energie și produse intermediare generează o inflație galopantă. OECD prognozează rate ale inflației de peste 3,5% în 2021 și 2022 în țările G20.

Transportul rutier de marfă și de pasageri înregistrează creșteri rapide ale costurilor directe, numai carburantul fiind cu 28,2% mai scump decât în urmă cu 12 luni. Dar nu este singura cheltuială care a crescut mult, de aceea la final de noiembrie CNR va publica un bilanț complet și un scenariu al evoluției costurilor pentru 2022.

Articole similare

Ad