Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Prestaţiile suplimentare plătite în baza clauzei de mobilitate trebuie să aibă acelaşi tratament fiscal ca indemnizaţia de detaşare

Prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate vor avea acelaşi tratament fiscal ca indemnizaţia de delegare/detaşare. Această modificare a articolului 76 alineatul 2, litera k) din proiectul de lege pentru anularea unor obligaţii fiscale (L455/2021) a fost adoptată ieri, 16 noiembrie, la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget Finanţe de la Senat.

Propunerea a fost susţinută de reprezentanţii asociaţiilor patronale (UNTRR, Confederaţia Patronatelor Concordia, CNIPMMR, FORT şi ATM Bucovina), care au motivat că atât indemnizaţiile de delegare/detaşare, cât şi prestaţiile suplimentare pentru clauza de mobilitate sunt sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi, prin urmare, trebuie să beneficieze de tratament fiscal egal.

De asemenea, este obligatoriu să se elimine „caracterul temporar şi locul de muncă ocupat de angajat”, menţionat la articolul 76, alin (2), lit (k), pct. (ii). Acesta se va completa şi se va modifica astfel: „în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate, în limita a 3 salarii de bază. Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare”. Cu alte cuvinte, având în vedere că textul de lege se referă la salariul de bază, acesta se aplică tuturor angajaţilor şi nu trebuie legat e locul de muncă. Mai mult, caracterul temporar trebuie eliminat pentru că salariaţii trimişi în străinătate pentru o anumită perioadă de timp rămân în permanenţă angajaţii angajatorilor români.

Tot ieri, 16 noiembrie, proiectul L455 s-a discutat în prima citire şi în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat. Săptămâna viitoare proiectul va intra în Comisie pentru votul final. După ce Comisia Buget Finanţe şi Comisia pentru Muncă vor emite rapoartele, L455 va intra în şedinţa de plen pentru votul final, foarte probabil, tot săptămâna viitoare.

Articole similare

Ad