Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Economia crește, dar continuă să fie afectată de inflație și de criza materiilor prime

Conform Fondului Monetar Internațional, creșterea economiei mondiale ar trebui să fie de 5,9% în 2021, mai ales datorită relaxării restricțiilor sanitare comparativ cu anul anterior, care a permis reluarea în forță a activităților economice. Dar aceste previziuni sunt în scădere față de cele făcute anterior pentru 2021. De exemplu, una dintre economiile cele mai dinamice din lume în această etapă de revenire, cea a Statelor Unite, își revizuiește previziunile de creștere pentru 2021 de la 8% la 7%. Iar perspectivele unei reveniri pur și simplu la normal sunt în scădere din cauza lipsei de materii prime și de personal, care alimentează inflația și diminuează beneficiile aduse de redresarea economică. În plus, există temeri mari referitoare la recidiva epidemiei de Covid-19.

FMI mai spune că la final de 2021 prețurile bunurilor de larg consum vor fi mia mari cu 5,1% în SUA, cu 2,9% în zona euro, cu 4% în Germania și cu 2,9% în Franța, iar institutul de statistică din Franța, INSEE, anunță pentru octombrie, pentru această țară, o creștere de 2,6% a prețurilor față de perioada similară a anului anterior, în condițiile în care în septembrie creșterea era de 2%.

Bucla salariu-preț-putere de cumpărare devine noua provocare politică, economică și socială în toate țările cu economie dezvoltată, deoarece salariile, pe fondul creșterii prețurilor la produsele de consum, intră într-o spirală inflaționistă și duc la noi creșteri de prețuri, mai ales pentru servicii.

Criza de materii prime, departe de a se fi rezolvat, surprinde prin durata și amploarea ei, ceea ce încetinește creșterea economică.

În 2022 creșterea economică mondială se va menține, fiind estimată la 4,9%, o dinamică puternică, peste media pe termen lung. Unele țări, mai ales cele din zona euro, vor cunoaște noi accelerări ale economiei.

Tensiunile de pe piața energiei vor fi mari până în primăvară, iar fenomenele inflaționiste nu se vor resorbi înainte de al doilea trimestru al anului viitor.

În aceste condiții, CNR (Comitetul Național Rutier din Franța) arată că PIB-ul acestei țări va crește în al treilea trimestru din 2021 cu 3%, datorită unei creșteri a consumului intern și accelerării exporturilor. Iar creșterea ar trebui să se mențină până la final de an.

În ceea ce privește transportul rutier de mărfuri, el cunoaște o creștere a cifrei de afaceri, așa cum arată datele provizorii ale INSEE, de 8% față de perioada similară din 2020. La final de august aceasta era cu 5% peste nivelul din decembrie 2019, deci de dinainte de criza Covid-19. Însă transportul de pasageri, afectat în continuare puternic de criza sanitară și de impactul ei aspra turismului, înregistra la final de august o cifră de afaceri totală cu 10% mai mică decât în perioada de dinainte de criza sanitară.

Articole similare

Ad