Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ANAF pierde definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul pe reconsiderarea diurnelor în cazul Vimatra

Cu o zi înainte de a vedea aprobată legea de amnistie fiscală a sumelor impuse de ANAF din reconsiderarea diurnelor pentru șoferi, firma de transport Vimatra a câștigat definitiv procesul împotriva ANAF după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul declarat de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti în reprezentarea Administraţiei Fiscale pentru Contribuabili Mijlocii împotriva sentinţei nr. 1371 din 18 decembrie 2020 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.

Războiul fusese pierdut de ANAF încă din decembrie 2020, când Curtea de Apel Bucureștia respins pretențiile ANAF de reconsiderare a diurnei ca venit de natură salarială în cazul Vimatra, anulând totodată și plata penalităților calculate la sumele de plată. ANAF însă a înaintat recurs, doar pentru că așa e procedura, niciun reprezentant ANAF nefiind prezent la niciunul dintre procese.

Atitudinea este cu atât mai scandaloasă cu cât, deși nu este primul proces pierdut de ANAF în fața transportatorilor și conducerea ANAF a fost tot timpul la curent cu progresul proiectului de lege privind amnistia fiscală pe sumele rezultate din reconsiderarea diurnei ca venit de natură salarială, foarte mulți inspectori fiscali au fost trimiși în permanență în control la firmele de transport, construcții sau de plasare de personal, fără a avea conștiința încărcată că aceste controale nu folosesc nimănui: nici Statului care îi angajează, pentru că se știa că se va adopta amnistia fiscală pe diurnă, nici instituției fiscale și mai ales nici companiilor verificate, hărțuite inutil.

Chiar dacă problemele se vor încheia pentru cele mai multe firme vizate de controale, stresul, timpul pierdut și costurile ocazionate cu sute de avocați, ca să nu mai vorbim de pierderile financiare cauzate de pierderea de contracte neonorate și costurile de închidere de firme și de mutare a patrimoniului în alte state sunt motive suficiente pentru ca asociațiile transportatorilor să ceară pedepsirea funcționarilor zeloși care nu au urmărit în niciun caz interesul contribuabililor din impozitele cărora sunt plătiți și nici a economiei naționale. Dimpotrivă, pierderile economiei din cauza acestui război inutil sunt uriașe.

Articole similare

Ad