Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Guvernul Spaniei vrea să elimine posibilitatea de a recupera o parte din acciză

Ministerul Finanțelor din Spania ia în calcul să elimine posibilitatea de a recupera o parte din acciza plătită pentru motorina folosită în transportul rutier, prevedere pe care, de altfel, a inclus-o în Planul de Redresare și Reziliență trimis la Bruxelles în aprilie 2021, pe motiv că, având intenția de a educe emisiile de gaze cu efect de seră, este nevoie să se revizuiască bonusurile acordate acum pentru anumiți carburanți folosiți în industria automotive.

Oricum, nu este prima dată când guvernul spaniol intenționează să elimine posibilitatea de a recupera acciza.

Dar federația operatorilor spanioli FENADISMER îi amintește executivului că va continua să militeze pentru continuarea recuperării accizei și cere ca acest lucru să fie susținut și la Bruxelles, din moment ce orice revizuire a Directivelor Europene necesită unanimitatea statelor membre. FENADISMER mai arată că guvernul a semnat în iunie 2021 un acord cu asociațiile de transport din Spania, care include 10 cereri, printre care și menținerea posibilității de a recupera o parte din acciză și chiar extinderea ei spre utilitare mai ușoare.

În plus, nu trebuie uitat faptul că, în ciuda angajamentului luat de guvern în fața Uniunii Europene, în direcția mobilității electrice, în cazul transportului profesionist acest lucru este nefezabil acum și în următorii ani, așa cum recunoaște și Comisia Europeană în Carta Albă a Transporturilor, în care se arată că, în ciuda obiectivului de decarbonizare, industria de transport va depinde 77% de petrol până în 2050.

Firmele de transport rutier de marfă se confruntă deja cu prea multe probleme din cauza situației economice dificile și a creșterii necontrolate a costurilor de operare, mai ales a celor cu motorina, care s-a scumpit într-un an cu 35%, deci, așa cum subliniază FENADISMER, nu au nevoie și de noua măsură care le interzice recuperarea unei părți din acciză.

În prezent acciza recuperată este de 4,9 cenți/l și firmele care beneficiază de ea sunt cele care folosesc camioane de peste 7,5 t greutate totală, autobuze și taxiuri.

Articole similare

Ad