Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

România solicită Comisiei Europene suspendarea măsurii întoarcerii camioanelor

În cadrul întâlnirii Consiliului de Miniştri care a avut loc la Bruxelles, pe 9 decembrie 2021, şeful delegaţiei României, ministrul secretar de stat Adrian Foghiş, a intervenit în legătură cu Pachetul Mobilitate, alături de alte state membre cu interese similare. A fost o intervenţie coordonată, chiar dacă subiectul nu era pe agendă, pentru a evidenţia problema întoarcerii vehiculelor la 8 săptămâni în ţara de înmatriculare, care a rămas nereglementată de către Comisia Europeană după prezentarea rezultatelor negative ale studiului de impact realizat pe acest subiect, deşi aşa îşi luase iniţial angajamentul, a explicat Marius Alban, specialist al Direcţiei Transport Rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, cu prilejul Galei Tranzit.

România se coordonează cu celelalte state pentru demersuri comune în perioada următoare şi o nouă intervenţie urmează să fie făcută la Consiliul de Mediu, programat la sfârşitul lui decembrie.

Vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a transmis încă de la începutul lunii un punct de vedere documentat către Ministrul Mediului şi a avut discuţii preliminare cu comisarul Adina Vălean pe această temă, iar MT a făcut demersuri împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Agentul Guvernamental pentru a formula o cerere de suspendare a măsurii întoarcerii camioanelor în ţara de origine, separat de cererea iniţială de anulare a acestei prevederi din Pachetul Mobilitate, care este deja în curs de soluţionare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Cererea de suspendare are însă o procedură complicată şi, din acest motiv, foarte puţine astfel de cereri sunt aprobate de către CJUE. În plus, trebuie demonstrat cu date concrete riscul iminent pentru piaţă, pentru sectorul de activitate vizat şi pentru societate în general al aplicării măsurii întoarcerii camioanelor. Ministrul Transporturilor a aprobat cererea, se va face un memorandum la Guvern în acest sens şi se va demara procedura la CJUE, a explicat Marius Alban.

Săptămâna aceasta Direcţia Transport Rutier colectează cât mai multe date relevante din piaţă pentru documentarea cererii de suspendare a măsurii întoarcerii camioanelor.

https://traficmedia.ro/gala-tranzit-2021/

Articole similare

Ad