Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Majorarea accizei la motorina poate aduce pierderi la bugetul de stat

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), organizatie profesionala si patronala care promoveaza si apara pe plan intern si international interesele operatorilor romani care efectueaza transporturi rutiere de marfuri si de persoane, saluta decizia de amanare a introducerii accizei suplimentare de sapte eurocenti la motorina si solicita anularea acestei masuri.
 

In Romania, consumul anual de carburant este de aproximativ sape miliarde de litri, din care cinci miliarde de litri motorina si doua miliarde de litri benzina.
In cazul in care statul va majora acciza cu sapte eurocenti pe litrul de motorina, transportatorii romani care efectueaza operatiuni de transport international vor fi obligati sa alimenteze in afara tarii, iar prin reorientarea alimentarii a doar 13% din volumul actual de motorina vandut in Romania, se anuleaza orice castig ipotetic al statului roman.
Cei sapte eurocenti in plus la acciza actuala, ar putea aduce statului 8,68 eurocenti (acciza + TVA) pentru fiecare litru de motorina, matematic suma colectata suplimentar insumand circa 430 de milioane de euro, presupunand ca se va mentine nivelul consumului de motorina nemodificat.
Realitatea indica faptul ca circa 70% din alimentarile actuale ale transportatorilor internationali (romani si straini) de pe teritoriul Romaniei s-ar putea reorienta imediat in afara Romaniei ceea ce ar conduce la un impact dezastruos asupra bugetului statului roman. (De exemplu, un operator roman care face transport international cu 200 de camioane si in prezent alimenteaza lunar 300.000 de litri de motorina in Romania si 300.000 de litri de motorina in afara Romaniei, in cazul majorarii accizei la motorina va alimenta lunar cel putin 500.000 de litri de motorina in afara Romaniei si sub 100.000 de litri de motorina in Romania).
In Romania se alimenteaza anual cinci miliarde de litri de motorina, iar reorientarea unui volum de numai 13% pentru alimentare in alte tari, va aduce in realitate pierderi de 65 eurocenti/litru pentru statul roman, potrivit calcului UNTRR.
Prin pierderea intregii accize aplicate in prezent, de 330 de euro/1.000 litri, a majorarii de sapte eurocenti si a TVA aferent (aplicat atat pretului motorinei, accizei cat si majorarii acesteia) – statul roman desi, teoretic, ar beneficia virtual de incasari de aproximativ 430 de milioane de euro doar din majorarea accizei la motorina, in practica nu va incasa in valoare absoluta mai multi bani, se mai arata in comunicatul UNTRR.
Incasarile la bugetul de stat vor creste pentru fiecare litru de motorina vandut in Romania insa in situatia scaderii consumului de motorina cu mai mult de 13% in Romania, statul roman va incasa mai putini bani decat inainte de majorarea accizei.

Articole similare

Ad