Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Se discuta modificarea HG 680/2007 privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap

Proiectul de modificare a HG 680/2007 privind normele metodologice de aplicare a legii 448/2006 privind acordarea drepturilor la transportul interurban gratuit pentru persoanele cu handicap este afisat pe site-ul Ministerului Transporturilor, la rubrica de transparenta decizionala. Toti cei interesati pot trimite pana pe 9 ianuarie 2014 sugestii si propuneri.
 

Modalitatea de acordare, conform HG nr. 680/2007, presupune incheierea anuala a unei convetie intre operatorul de transport si fiecare directie generala de asistenta sociala si protectia copilului judeteana sau locala a sectoarelor munincipiului Bucuresti (DGASPC). Deoarece exista 47 de astfel de DGASPC-uri care au opinii diferite in ceea ce priveste prevederile conventiei si a legislatiei in vigoare, in unele cazuri chiar opuse, incheierea anuala a conventiei cu cele 47 de DGASPC-uri este foarte dificila generand nemultumiri tuturor partilor implicate. Aceste nemultumiri si divergente de opinie se reflecta in faptul ca deseori se depaseste termenul legal de incheiere al acestor conventii, dar si in numarul mare de refuzuri la plata a calatoriilor efectuate de catre beneficiarii Legii nr. 448/2006 pentru motive diverse.
In prezent, utilizatorul biletului de calatorie gratuita (persoana cu handicap) este obligat sa completeze numele, prenumele si numarul adeverintei cu handicap. Unii beneficiari ai acestor bilete gratuite le instraineaza, calatorind alte persoane cu biletele, producandu-se astfel pagube fie operatorilor de transport, fie DGASPC-urilor, iar alti beneficiari de bilete de calatorie gratuite in baza Legii nr. 448/2006 completeaza gresit numarul adeverintei sau chiar numele si prenumele din neatentie sau din cauza ca nu au o pregatire scolara corespunzatoare; biletele de calatorie gratuite care sunt completate gresit sau cu stersaturi sunt refuzate la casele de bilete si, in acest fel, persoana cu handicap este private de o calatorie.
Proiectul de modificare al HG 680/2007 isi propune eliminarea eventualelor disensiuni, dar si eliminarea interpretarii diferite a legislatiei in vigoare, atat din partea transportatorilor, cat si din partea DGASPC-urilor prin implementarea unui singur tip de conventie valabila pentru toate DGASPC-urile si toti operatorii de transport. Se doreste, de asemenea, incheierea in timp util a conventiilor pentru transportul persoanelor cu handicap intre carausi si DGASPC-uri si eliminarea folosirii frauduloase a biletelor de calatorie gratuita acordate in baza Legii nr. 448/2006 prin instrainarea lor.
Se va face si o actualizare a rangurilor de tren cu care au dreptul sa calatoreasca beneficiarii Legii nr. 448/2006 in conformitate cu legislatia in vigoare.

Articole similare

Ad