Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Autoritățile de inspecție a muncii din Italia, România, Slovacia și Belgia au efectuat controale comune privind detașarea șoferilor

Potrivit Agenției Europene de Muncă (ELA), autoritățile de inspecție a muncii italiene, române, slovace și belgiene au cooperat la o inspecție concertată din 3 decembrie 2021, care s-a concentrat asupra companiilor de transport cu sucursale în toate cele patru state membre. Rezultatele vor fi schimbate între statele membre participante pentru a stabili dacă au avut loc posibile încălcări ale regulilor de detașare, ale condițiilor de muncă și de angajare, de sănătate și siguranță sau ale regulilor de stabilire.

În timpul inspecției au fost intervievați șoferii și reprezentanții companiei. Majoritatea celor intervievați au fost legați de o companie de transport rutier din Ravenna, Italia, care a fost ținta principală a acestei inspecții.

În timpul inspecției, ofițerii de control din fiecare stat membru au inspectat documentele referitoare la condițiile de muncă. Acestea au inclus salariile, timpul de lucru, timpul de conducere și de odihnă și respectarea regulilor referitoare la stabilirea sediului fiscal și al locului de angajare. Au fost efectuate verificări suplimentare privind contractele de muncă, prestarea de servicii și normele privind detașarea lucrătorilor.

Inspectorii italieni au verificat dacă sunt respectate prevederile ADR (transportul mărfurilor periculoase prin transport rutier). Au fost efectuate verificări ulterioare și la sediile companiilor disponibile pentru perioadele de odihnă ale șoferilor, nevoile de bază și pregătirea meselor.

Acțiunea a fost desfășurată simultan în cele patru state membre, ceea ce a permis un schimb eficient de informații și verificări în bazele de date ale tuturor țărilor participante. Cooperarea strânsă între inspectorii de muncă, autoritățile fiscale și poliție a asigurat controlul tuturor aspectelor importante.

ELA, în strânsă cooperare cu ofițerii săi naționali de legătură, a ajutat la colectarea informațiilor necesare pentru inspecție și a facilitat contactele între autoritățile naționale pentru pregătirea și efectuarea inspecției. De asemenea, a furnizat servicii de traducere pentru inspecția din Italia.

Ofițeri naționali de legătură din Italia și România au participat în calitate de observatori în țările lor, în timpul inspecțiilor la fața locului. La inspecția din Italia a fost prezent și un reprezentant al Ambasadei României.

În 2022, ELA se va concentra pe punerea în aplicare a aspectelor sociale ale legislației în sectorul transportului rutier internațional. În această privință, ELA lucrează în strânsă cooperare cu statele membre și cu părțile interesate cheie de aplicare a legii pentru a facilita inspecții concertate și comune, în vederea asigurării unor condiții de muncă echitabile pentru șoferi, a detectării neregulilor și a combaterii abuzurilor.

ELA oferă statelor membre sprijin și asistență operațională în pregătirea, coordonarea și urmărirea inspecțiilor concertate și comune, inclusiv prin facilitarea schimbului de informații, traducerea documentației specifice cazului și interpretarea. ELA sprijină, de asemenea, inspecțiile transfrontaliere prin acoperirea cheltuielilor de călătorie și cazare ale autorităților participante.

Articole similare

Ad