Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

A fost aprobat Programul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport 2021-2030

Executivul a aprobat, pe 30 decembrie 2021, Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea HG nr. 666/2016 (de aprobare a Master Planul General de Transport al României), act normativ prin care este aprobat Programul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030. Aprobarea acestuia face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență şi reprezintă o condiție favorizantă pentru aprobarea noului cadru financiar multi-anual 2021-2027.

Programul Investiţional acoperă nevoile integrale de dezvoltare a infrastructurii de transport din România și prevede necesitatea realizării a 6.624,1 km de rețea rutieră (autostrăzi, drumuri expres, transregio, variante ocolitoare) din care 2.900,5 km aferenți rețelei primare și 3.723,6 km aferenți rețelei secundare. În ceea ce privește rețeaua feroviară, programul vizează realizarea a 3.274,8 km de cale ferată aferenți rețelei primare și 1.228 km aferenți rețelei secundare.

„În contextul politicii europene în domeniul transporturilor, care prevede realizarea unei rețele europene integrate, orientată spre dezvoltarea unei rețele centrale, cu termen de finalizare 2030 (TEN-T Core) și a unei rețele globale ce va susține rețeaua centrală, cu termen de finalizare 2050 (TEN-T Comprehensive), România trebuie să crească eficiența investițiilor în infrastructura de transport atât de interes european, cât și de interes național orientate spre dezvoltarea conectivității naționale și internaționale, precum și creșterea accesibilității tuturor regiunilor României la oportunitățile Pieței Unice”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

Program Investițional vizează 3 arii majore de interes pentru perioada 2021-2030:

  • recuperarea deficitului de infrastructură de bază la nivel național pe toate domeniile de transport, dar mai ales în sectorul de transport rutier;
  • aplicarea politicile și standardele UE referitoare la rețelele transeuropene de transport, îndeosebi în cadrul sectorului feroviar;
  • respectarea țintelor de înverzire a sectorului de transport, stabilite în cadrul Pactului Ecologic European și a pachetului Fit for 55, mai ales în ceea ce privește sectorul rutier.

Odată cadrul politic european și național setat, Program descrie pentru fiecare sector de transport situația existentă, principalele nevoi de dezvoltare, identificarea proiectelor de investiții, metodologia de prioritizare, bugete și calendar de implementare, precum și aspectele legate de guvernanța sectorului, operarea și întreținerea infrastructurii nou create, siguranță și tehnologii de management al traficului, dar și aspecte privind protecția mediului și adaptarea climatică.

Articole similare

Ad