Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Austria: venituri mai mari din taxele de drum, grație creșterii traficului de camioane grele

Datorită creșterii puternice a traficului de camioane în Austria compania austriacă de infrastructură Asfinag a generat venituri semnificativ mai mari în ultimul an, potrivit declarațiilor companiei către presa austriacă. În 2021 Asfinag a încasat 2,3 miliarde de euro, cu 194 de milioane de euro mai mult față de 2020.

Taxele pentru camioane au reprezentat aproximativ 1,6 miliarde de euro din venituri. Traficul de camioane a crescut în ciuda pandemiei din 2021. „Ne așteptam la o creștere puternică a rulajului camioanelor de peste 8% pe parcursul întregului an”, a declarat Josef Fiala, membru al consiliului de administrație al Asfinag, la postul de radio ORF. Venitul mare din taxarea camioanelor are, de asemenea, un efect pozitiv asupra profiturilor. Inițial, Asfinag se aștepta ca excedentul anual să fie de 658 de milioane de euro, dar acum ar trebui să fie cu aproximativ 100 de milioane de euro mai mult.

Creștere estimată și pentru 2022

Potrivit estimărilor, traficul de camioane va continua să crească și în 2022 cu aproape 1%. Veniturile vor crește corespunzător, mai ales că vinieta austriacă a fost scumpită de la 1 ianuarie 2022 pentru vehiculele comerciale cu o masă totală de peste 3,5 tone care circulă pe drumurile și autostrăzile din țară. În transportul internațional, sunt afectate în principal autostrada A9 Phyrnautobahn, A10 Tauernautobahn, A11 Karawankenautobahn, A13 Brennerautobahn și S16 Arlberg Straßentunnel. De asemenea, este vizată și A12 Inntalautobahn, care pe tronsonul dintre Innsbruck și Amras-Kufstein include suprataxa de 25% pentru construcția noii căi ferate Brenner. Creșterile variază între 1,3% și 1,5%, în funcție de categoria de vehicule.

În 2021, 1,1 miliarde de euro au fost investiți în drumurile și autostrăzile din Austria. În următorii 6 ani, Asfinag vrea să investească peste 4 miliarde de euro în renovare și 3 miliarde în construcția de noi drumuri. Potrivit Fiala, 200 de milioane de euro sub formă de dividende urmează să fie distribuite statului austriac. 

Articole similare

Ad