Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

2021, an record pentru Canalul Suez, care a înregistrat venituri de 6,3 miliarde de dolari

Traficul pe Canalul Suez a fost cu 10% mai mare în 2021 comparativ cu 2020 și veniturile autorității care gestionează fluxul navigabil au fost unele record, de 6,3 miliarde dolari, cu 12,8% mai mari faţă de cele din anul anterior (5,6 miliarde dolari), în ciuda faptului că timp de şase zile canalul a fost blocat din cauza eşuării navei port-container Ever Given.


Preşedintele Autorităţii Canalului Suez (SCA), amiralul Osama Rabie, a informat că în 2021 au trecut prin acest canal 20.649 de nave, o creştere de 10% faţă de 18.830 nave în 2020. Acesta a apreciat că nivelul record al veniturilor reflectă flexibilitatea Autorităţii Canalului Suez în gestionarea crizelor provocate de pandemia de COVID-19, transmit Xinhua şi AP.

În noiembrie, SCA anunţase că va majora cu 6% taxele pentru tranzitarea Canalului Suez, începând din februarie 2022.

Nava Ever Given a eşuat pe diagonala canalului Suez la finalul lunii martie, blocând o bună parte din lanțul de aprovizionare mondial. După ce a fost repusă pe linia de plutire, în data de 29 martie, nava a fost vizată de un ordin de restricţie, în condiţiile în care Autoritatea Canalului Suez (SCA) a încercat să obţină despăgubiri de la proprietarul navei, firma japoneză Shoei Kisen şi asigurătorii săi. După ce părţile au ajuns la un acord privind despăgubirile, în data de 7 iulie, nava Ever Given a ridicat în sfârşit ancora după 100 de zile în care a fost imobilizată în Egipt.

Blocarea Canalului Suez a perturbat unele lanţuri mondiale de aprovizionare, în condiţiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum afectate de pandemia COVID-19. Prin Canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri.

Canalul Suez, care leagă Mediterana de Marea Roşie, asigură cea mai scurtă rută de transport maritim între Asia şi Europa. În 2020, au trecut prin această cale maritimă aproape 19.000 de nave, adică o medie de 51,5 nave în fiecare zi.

Articole similare

Ad