Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

A doua victorie pentru Eduard Nikolaev (Kamaz) la Dakar 2022

Etapa a patra a Dakar 2022, de la Al Qaisumah la Riyadh, a inclus cea mai lungă secțiune specială din întreaga competiție de anul acesta, de 465 km, din care o mare parte a fost acoperită cu dune și cu porțiuni mai tehnice.

Victoria în întrecerea camioanelor i-a revenit lui Eduard Nikolaev (Kamaz), la 1’35” de Anton Shibalov (Kamaz), și la 3’44” de Janus Van Kasteren (IVECO), iar în clasamentul general continuă să conducă Dmitry Sotnikov (care a fost al patrulea în etapa a patra, la 4’35” de lider), urmat la 7’10” de Nikolaev și la 24’05” de Shibalov. Doar patru piloți se aflau la mai puțin de o oră de lider în clasamentul general și încă doi la distanță de mai puțin de două ore.

Deoarece ploile sunt o constantă în Arabia Saudită în ianuarie, organizatorii au avertizat asupra nisipurilor și dunelor ude și vâscoase și a bălților de pe traseu.

Camioanele Kamaz au deschis drumul și s-au descurcat bine atât pe porțiunea de nisip, cât și pe cea cu pietriș, de 200 km, unde au avut o viteză medie de circa 120 km/h, în condițiile unei maxime de 140 km/h permise pentru camioane.

Sotnikov a fost primul la început, dar la km 40 i-a cedat conducerea lui Nikolaev, în timp ce olandezul Janus van Kasteren, membru al echipei Gerard de Rooy, a atacat în forță camioanele Kamaz în primii 200 km.

Din punctul de vedere al navigației, cea mai dificilă porțiune a fost cea de la final, după zona de neutralizare, unde caravana a fost întâmpinată de albii secate de râuri care acum erau vâscoase după ploaie, astfel că, dacă s-ar fi orientat greșit, echipajele ar fi pierdut mult timp. Numeroși navigatori au avut probleme, dar nu și rușii, care au reușit să-i facă un cadou frumos directorului echipei, Vladimir Chagin, „Țarul“, cu ocazia aniversării a 52 de ani. Nu înseamnă însă că nu au avut și probleme: Andrey Karginov cu transmisia automată, care a împiedicat camionul să meargă cu mai mult de 115 km/h, după care a rămas împotmolit și a pierdut mai bine de o oră, și Sotnikov cu o anvelopă înțepată.

Etapa a cincea se desfășoară cu plecare de la Riyadh și întoarcere la Riyadh și include 216 km de legătură și 395 km de cursă specială.

Articole similare

Ad