Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Neintroducerea simbolului de ţară pe tahograf se sancţionează cu 250-500 de lei

Obligativitatea înregistrării trecerilor de frontieră pe aparatul tahograf intră în vigoare din 2 februarie 2022, ca prevedere inclusă în Pachetul Mobilitate. Dacă şoferul nu introduce simbolul de ţară manual pe tahograful digital sau pe diagrama tahografului analog, amenda va fi cuprinsă între 250 şi 500 lei, potrivit OG 37/2007.

Mai exact, şoferii trebuie să completeze simbolul țării în care își încep perioada zilnică de muncă, simbolul țării în care o încheie și simbolul țării, după fiecare trecere a frontierei. Întrucât regulamentul european nu impune obligativitatea echipării vehiculelor cu aparate tahograf inteligente, care să înregistreze automat trecerea frontierelor, şoferul este obligat să facă manual această înregistrare.

Deși procedura nu este complet automată, VDO a dezvoltat o actualizare pentru tahograful său model DTCO 4.0e, care arată implicit țara în care se află vehiculul, folosind funcția de poziționare prin satelit. Apoi șoferul confirmă pur și simplu țara, fără a fi nevoit să navigheze prin lista tuturor țărilor disponibile.

De precizat este că regulamentul european nu prevede unde și când șoferul trebuie să introducă codul țării de ieșire și de intrare la fiecare trecere de frontieră. Ca urmare, olandezii au cerut să se precizeze clar că șoferii nu pot fi amendați decât dacă nu au introdus codurile țărilor tranzitate după ce au efectuat o primă oprire după trecerea graniței. Altfel șoferii vor fi stresați să oprească pe banda de urgență a autostrăzilor pentru operațiunea manuală obligatorie pentru a nu fi victime ale abuzului unor polițiști zeloși care ar pândi în prima parcare de după trecerea graniței și ar amenda șoferii pentru a nu fi trecut deja codurile de țară, deși operațiunea nu se poate face în mers.

Articole similare

Ad