Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Municipalitatea din Guipúzcoa insistă să introducă taxă de drum pe A-636

Municipalitatea din Guipúzcoa (Spania) a votat pe 18 ianuarie o nouă taxă, valabilă de la final de 2022, pentru camioane, autobuze, dar și autoturisme, pe autostrada A-636, care leagă Beasaín de Bergara, și unde ar urma să apară porți de control pentru plata acesteia. Taxă pe aceste drumuri a mai existat, dar valoarea propusă acum aproape s-a triplat, fiind de 14,80 de euro, față de 5,84 de euro, cât plăteau camioanele până când ea a fost anulată, în octombrie 2021. Iar federația operatorilor spanioli FENADISMER consideră această valoare disproporționată, date fiind caracteristicile drumului pe care se va aplica.

Sistemul de taxare va fi identic cu cel folosit pe N-1 și A-15 pentru camioane, implementat în 2018, declarat ilegal de două ori de către Curtea Supremă și pe care asociațiile transportatorilor din Spania intenționează să îl acționeze din nou, a treia oară, în instanță.

Peste 9.000 de vehicule supuse taxei circulă zilnic pe A-636 și vor trebui să aibă dispozitive sau sisteme electronice care să permită plata taxei. Aceasta va fi stabilită în trei tronsoane ale autostrăzii controlate de porticuri, mai exact în Beasain, Ezkio și Descarga.

Timp de trei ani și jumătate, cât timp a fost valabilă taxa anterioară pentru camioane, până în octombrie 2021, municipalitatea din Guipúzcoa a colectat aproape 40 de milioane de euro, care acum trebuie restituiți la câteva mii de transportatori.

Articole similare

Ad