Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Numai motorina este viabilă în condițiile prețurilor actuale de transport

Federația Națională a Transporturilor Rutiere din Franța (FNTR) arată că, în contextul în care inflația este la cel mai înalt nivel din ultimii mulți ani, costul diferitelor tipuri de energie, mai ales al gazului, a crescut și el enorm: dacă motorina s-a scumpit cu 30% într-un an, gazul s-a scumpit cu 400% în același interval. De aceea, pentru transportatorii profesioniști este o singură soluție: să-și lase camioanele pe gaz pe dreapta dacă nu vor să lucreze în pierdere.

FNTR mai spune că producția s-a reluat la nivel global, dar costurile sunt insuportabil de mari. Și întreaga strategie de tranziție energetică este pusă sub semnul întrebării, deoarece nicio energie alternativă nu este suficient de matură încă pentru a compensa utilizarea gazului.

În aceste condiții, operatorii de transport și de logistică, ale căror marje de profit erau oricum mici și fără noile scumpiri, sunt îngrijorați, în ciuda faptului că în Franța ei beneficiază de un sistem de transfer al creșterilor de costuri cu motorina și gazul spre client, spre tarife, deoarece această prevedere este doar contractuală, în niciun caz nu se aplică automat. Iar când se aplică, transferul nu se face la momentul creșterii și nici la nivelul creșterii.

La aceste probleme se adaugă creșterea termenelor de livrare și lipsa de șoferi, ceea ce face ca îngrijorarea să fie și mai mare. În plus, cel mai recent studiu realizat de Banca Franței pentru FNTR arată clar că rentabilitatea medie a firmelor de transport din această țară este inferioară celei a firmelor care oferă servicii și, prin urmare, slăbiciunile industriei transportului sunt numeroase.

Transportul nu va putea face față singur costurilor în creștere fără a submina însăși capacitatea de a satisface cererea.

În ceea ce privește obiectivele stabilite la nivel național și european, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, deocamdată nicio energie în afară de motorină nu este viabilă în condițiile prețurilor actuale de transport.

Articole similare

Ad