Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Belgia nu este încă pregătită să semneze protocolul eCMR

Pe 4 ianuarie, Germania a devenit a 31-a țară care a ratificat protocolul eCMR. În Uniunea Europeană, există încă câteva țări care nu recunosc oficial scrisorile de trăsură în format electronic, inclusiv Belgia. Și este puțin probabil ca Belgia să părăsească rapid partea din spate a pachetului de digitizare.

Cea mai mare țară de tranzit din Europa, Germania a fost ultimul mare blocaj în calea generalizării utilizării a eCMR în nordul Europei. Ratificarea de către Germania a protocolului eCMR, care deschide calea pentru utilizarea scrisorilor de trăsură electronice începând cu 5 aprilie 2022, este, prin urmare, un pas important. Trebuie amintit în acest sens că eCMR este una dintre pietrele de temelie ale digitalizării procedurilor administrative în transportul rutier și că contribuie atât la reducerea poverii administrative a companiilor, cât și la reducerea muntelui de hârtie folosit în companii.

Belgia este în prezent angajată într-un proiect pilot cu celelalte două țări Benelux, care permite folosirea eCMR numai pentru operațiunile de transport efectuate în transportul național sau la ieșirea dintr-una dintre celelalte două țări Benelux. Prin urmare, nu este posibil ca un transportator belgian să utilizeze eCMR în transportul internațional în afara Beneluxului. La întrebarea dacă Belgia ar putea semna protocolul eCMR pe termen scurt, ministrul federal al mobilității Georges Gilkinet răspunde: „Ușurează viața pentru toată lumea, în special prin digitalizarea anumitor formalități, este o chestiune de bun simț.

Acesta este motivul pentru care Benelux a lansat un proiect pilot în acest domeniu. Administrația mea supraveghează implementarea și funcționarea corespunzătoare a acestui proiect de pionierat la nivel european. Sper că vor exista toate garanțiile de securitate suficiente înainte de a lua în considerare eventuala semnare a acestui protocol. Și între timp, utilizarea platformei existente permite Belgiei să fie destul de eficientă în ceea ce privește controlul și să faciliteze sarcina șoferilor la nivel administrativ. De menționat în acest sens că proiectul-pilot derulat în Benelux nu a împiedicat Țările de Jos să fie prima țară care a ratificat protocolul în 2009. Luxemburg a făcut același lucru pe 26 decembrie 2017.

Proiectul pilot demarat de Benelux privind eCMR nu se va încheia până în 2024.

Articole similare

Ad