Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Taxele de autostradă din Franța s-au scumpit cu 2%

De la 1 februarie, în Franța nu a crescut doar prețul energiei electrice (cu 4%, față de 44,5%, cât ar fi fost creșterea fără intervenția statului), ci și taxa de autostradă, în medie cu 2%, pentru a se ajusta în funcție de inflație – câtă vreme în 2021 aceasta din urmă a crescut doar cu 0,44%.

Creșterea este de 1,89% pe rețeaua Cofiroute, de 1,91% pe rețelele Sanef și SAPN, de 2,19% pe ASF și de 2,05% pe APRR.

Autostrăzile Vinci (ASF, Cofiroute și Escota) îngheață tarifele de trecere pentru majoritatea călătoriilor pe distanțe scurte, care reprezintă 80% din cele mai mici de 30 km, două treimi din cele mai mici de 50 km, precum și toate rutele ocolitoare a 34 de aglomerări deservite de rețea.

OTRE (Organizația Firmelor de Transport Rutier din Franța) este de părere că mărirea taxei de autostradă este „prea mult“ în condițiile scumpirii carburanților, deoarece va crește povara financiară pe care trebuie să o suporte firmele de transport.

Federația atrage atenția asupra faptului că vehiculele grele circulă mai ales pe autostrăzi sau drumuri similare, adică 38% pe rețeaua de drumuri expres fără taxă și 35% pe rețeaua de drumuri cu taxă, și că cifra de afaceri a concesionarilor de autostrăzi se compune 97,3% din aceste taxe de drum, iar o treime provine de la vehiculele grele, deși ele nu reprezintă decât 17% din numărul total al vehiculelor care circulă pe acele drumuri. Deci creșterea taxei ar putea constrânge transportatorii să circule pe rețeaua națională sau secundată, pentru a-și reduce costurile de exploatare, ceea ce ar dăuna siguranței rutiere și confortului din zonele de odihnă. În paralel, numeroși clienți refuză să actualizeze tarifele în funcție de scumpiri, ceea ce pune în pericol firmele de transport.

OTRE mai arată că, din moment ce guvernul recunoaște rostul strategic și indispensabil al transportului rutier, ar trebui să facă ceva astfel încât firmele din domeniu să nu se afle în dificultate și mai mare decât sunt deja și să ia măsuri urgente și concrete în sprijinul lor.

Articole similare

Ad