Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Modelul canadian de protest ajunge și în Franța

Convoiul libertății din Ottawa a servit ca sursă de inspirație celor care în Franța se opun pașaportului vaccinal cerut de guvern pentru a intra în anumite locuri. Astfel că, luând exemplul canadienilor, au apărut pe Facebook și numeroase grupuri de francezi care au reluat multe dintre revendicările Vestelor Galbene, având ca principal obiectiv declarat acela de a bloca Parisul și Bruxellesul.

Persoanele din grupurile de pe Facebook, printre care nu se numără mulți șoferi profesioniști, așa cum reiese dintr-un sondaj realizat de publicația Les Routiers pe pagina sa de Facebook, organizează convoaie pentru a-și „recupera libertatea și drepturile fundamentale“ și a avea „acces necondiționat la îngrijire, educație și cultură“.

Convoaiele s-au pus în mișcare pe 9 februarie, în orașele cele mai îndepărtate de Paris, și urmează să ajungă în capitală pe 11 februarie seara. Apoi participanții sunt invitați să se îndrepte spre Bruxelles, unde organizatorii speră să există o mare întâlnire, cu oameni din întreaga Europă, pe 14 februarie.

Pe paginile dedicate acestor convoaie, participanții dau informații despre itinerarii pentru a se putea reuni pe traseu. Comunicarea se face prin mesaje criptate pe Telegram, iar acțiunea pare pașnică și își propune să se desfășoare pe arterele secundare de circulație, cu viteză de 50-80 km/h. Deocamdată nu există date despre amploarea mobilizării.

Les Routiers, publicație de unde provin și imaginile alăturate, de pe paginile grupurilor organizatoare, amintește că astfel de mișcări au loc și în Noua Zeelandă, unde sute de camioane și autoturisme s-au întâlnit pe 7 februarie în jurul Parlamentului pentru a protesta împotriva obligativității vaccinării pentru persoane care lucrează în sănătate, poliție, educație sau apărare.

Articole similare

Ad