Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Camioanele electrice vor veni, dar în ritmul decis de factorul politic

Ținta Volvo Trucks de reducere a emisiilor de CO2 pe termen scurt este foarte clară: 15% față de 2019 până în 2025. Mai mult de jumătate se poate realiza datorită motoarelor diesel cu tehnologie turbocompound, pe care producătorul o îmbunătățește continuu, și cu I-See, standard acum pe toate camioanele sale, care împreună reduc consumul de combustibil, deci și emisiile, și intră în echiparea a circa 70% din camioanele vândute în România. Iar alte îmbunătățiri vin odată cu noile modele, care vor intra în producție în săptămâna a 37-a din 2022.

După asta însă trebuie să se treacă la combustibili alternativi: camioane electrice, alături de LNG pentru vehiculele care fac transport pe distanțe lungi – din care Volvo Trucks nu prea a vândut în România, din cauza rețelei insuficiente de alimentare și a faptului că în ultimul timp gazul s-a scumpit și potențialii clienți preferă să aștepte să vadă ce direcție va lua acesta.

Până în 2030 compania își propune ca numai 50% dintre camioanele pe care le produce să fie pe combustibili fosili, iar până în 2050 toate vor fi cu energii alternative.

Câtă vreme însă legislația și taxele/impozitele nu vor fi aliniate cu prețul camioanelor electrice, câtă vreme nu se vor acorda subvenții proporționale, nu doar de 10.000 de euro, ca la vehicule ușoare, este greu de crezut că, în afară de câțiva clienți strategici și preocupați de imagine, vor fi multe firme care să cumpere astfel de vehicule. Mai ales dacă nu se dezvoltă și infrastructura, deoarece autonomia lor încă nu este foarte mare. Până acum Volvo Trucks a livrat în Europa numai camioane electrice însoțite de stație de încărcare pe care firmele o montează la sediu, dar și aici apare o problemă: pentru încărcare folosind stațiile de putere este nevoie de întreaga noapte, iar dacă se dorește încărcare rapidă, în două ore, e nevoie de stații de putere mare, și nu toate rețelele pot suporta asta. De aceea Volvo Trucks a comandat studii, pentru a vedea care sunt perspectivele în domeniu și a determina dacă există, în 1-2 ani, perspectiva de a se implementa noi stații, fără de care nu este posibil un transport eficient pe distanțe lungi cu un camion electric, câtă vreme el trebuie să se întoarcă mereu la bază pentru alimentare. În plus, alături de Mercedes-Benz și Traton, producătorul suedez investește peste 500 de milioane de euro în 1.700 de stații de alimentare cu energie la nivel european, destinate doar autovehiculelor comerciale. „După care producția și vânzările merg de la sine.“ În România perspectiva unei asemenea rețele este poate mai îndepărtată decât în alte țări europene, dar, chiar și așa Volvo Trucks se așteaptă să aibă curând 1-2 parteneri strategici care să deschidă drumul.

Articole similare

Ad