Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Euro NCAP: cele mai sigure van-uri comerciale din 2022

Euro NCAP dezvăluie lista celor mai sigure utilitare ușoare disponibile pe piața europeană, pe baza unei evaluări a echipării cu sisteme de evitare a accidentelor și a performanțelor acestora.

Imaginea care se conturează este una de îmbunătățire lentă, dar constantă, multe van-urifiind mai bine echipate decât erau în urmă cu un an, cu sisteme care funcționează mai bine. În cazul în care producătorii au făcut actualizări mai substanțiale ale vehiculelor lor, se observă îmbunătățiri mari ale performanțelor, iar unul dintre acestea este FIAT Ducato care devine prima furgonetă care obține rating-ul de platină.

Anul trecut, Euro NCAP a atras atenția asupra nivelului scăzut de echipare cu echipamente de siguranță a van-urilor. Aceste vehicule, care sunt alegerea preferată a curierilor și a întreprinderilor mici, petrec mult timp pe șosea și, din cauza dimensiunilor și masei lor, reprezintă un pericol mai mare pentru vehiculele mai mici și pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor în cazul în care sunt implicate într-o coliziune.

În câțiva ani, noua legislație îi va obliga pe producătorii de dube să monteze sisteme de evitare a accidentelor de bază, deja disponibile pe scară largă pe autoturisme. Între timp, rating-urile Euro NCAP pentru van-uriau ca scop încurajarea producătorilor să instaleze rapid sisteme mai avansate.

Pentru această versiune, Euro NCAP a revizuit 19 van-uricare reprezintă cea mai mare parte a van-urilorvândute în Europa. Doar un singur van evaluat a primit calificativul “nerecomandat”, față de 5 anul trecut. În timp ce Fiat Talento a fost scos din producție, Opel/Vauxhall Movano este acum construit pe o nouă platformă Stellantis și primește o medalie de bronz.

Renault Master a obținut, de asemenea, o medalie de bronz în acest an, datorită unor îmbunătățiri mici, dar notabile, aduse sistemelor sale de viteză și de asistență pe bandă.  Geamănul său, Nissan Interstar (fostul NV400), primește și el aceste îmbunătățiri, însă, deocamdată, încă nu dispune de un sistem de frânare de urgență autonomă (AEB) și, prin urmare, rămâne în categoria Nerecomandat.

Renault Trafic a fost reproiectat și siguranța sa a fost îmbunătățită considerabil de la ultima testare. Acum dispune de un sistem AEB robust ca opțiune și sare la o clasare cu medalie de argint, devenind astfel unul dintre vehiculele cel mai mult îmbunătățite în acest an.

Cu toate acestea, noul FIAT Ducato este câștigătorul clar, ocupând primul loc pe lista din acest an. Clasat anul trecut pe poziția de bronz, vehiculul a suferit o transformare majoră în materie de siguranță și dispune acum de un set de senzori avansați, oferind AEB pietoni și AEB bicicliști, și excelează în aceste teste. Cu un scor general de 88%, Ducato a depășit concurența și a devenit primul van comercial cu rating de platină.

Din păcate, celelalte vehicule Stellantis cu care Ducato își împarte platforma – Peugeot Boxer, Citroën Jumper și Opel Movano – nu au primit același upgrade de echipare și rămân pe poziții mai jos în clasamentul medaliilor decât omologul lor Fiat.

Articole similare

Ad