Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia TRAN propune înfiinţarea unei Agenţii Europene pentru Turism

Comisia de Transport şi Turism din Parlamentul European (TRAN) şi Curtea de Conturi Europeană (CONT) au avut recent o reuniune comune pentru a discuta Raportul special al CONT privind sprijinul acordat de Uniunea Europeană pentru sectorul turismului.

Reprezentanţii CONT au subliniat importanța turismului pentru PIB-ul anumitor state membre şi consecințele pandemiei asupra acestui sector și a recomandat TRAN să stabilească o nouă strategie pentru turism.

Membrii TRAN au semnalat lipsa acțiunilor specifice și necesitatea unei abordări unice la nivelul UE, solicitând o „Strategie 2030” concretă, cu criterii clare de realizare a investițiilor. Subiectul controlului și eficienței investițiilor, precum și necesitatea unei mai bune utilizări a fondurilor disponibile trebuie să reprezinte o prioritate. În acest sens, majoritatea deputaților au cerut să se introducă o linie bugetară dedicată turismului și să se creeze o Agenție europeană pentru turism.

Turismul este finanțat într-un cadru mai larg, printr-o varietate de fonduri și programe diferite, în cadrul mai multor linii bugetare. Acestea din urmă acoperă 15 programe de finanțare UE, pentru care sunt eligibile proiecte dedicate turismului. Atât membrii TRAN, cât şi CONT au fost acord că, deși au fost făcuți unii pași în direcția pozitivă, este nevoie de o cooperare mai strânsă pe viitor.

Articole similare

Ad