Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Fraudele din piata de asigurari auto ajung la 20 milioane euro pe trimestru

Fraudele potentiale in piata de asigurari auto se situeaza la circa 20 de milioane de euro pe trimestru, a declarat Madalin Rosu, directorul Diviziei Daune a Generali Romania si responsabil interimar UNSAR pentru sectiunea asigurari auto.
Oficialul a precizat ca Generali Romania a respinge la asigurare circa 70-100 de masini/luna, iar in 2013 a avut initiative similare pentru circa 1.500 de masini, la care sumele potentiale asigurate se cifrau la 15,8 milioane euro.
 

Reprezentantul UNSAR a prezentat mai multe cazuri cu „epave” de masini pentru care au fost platite la un moment dat daune totale si pentru care exista incercari de a fi asigurate din nou CASCO. Cei care incearca astfel de fraude prezinta la inspectia de risc masini in stare impecabila, dar cu seriile de sasiu ale „epavelor”.
In urma verificarilor in piata, in conditiile care nu exista inca o baza de date comuna, asiguratorul poate descoperi tentativa de frauda, obtinand informatii ca pentru acea serie de sasiu au fost platite despagubiri pentru daune totale.
Madalin Rosu a mentionat si cazul unui politist de la Politia Rutiera, proprietar al unei masini avariate, pentru care a solicitat si a obtinut despagubiri, pe baza unor polite RCA, de la cinci companii de asigurari, in cursul a numai cateva luni, in 2012.
La nivelul UNSAR exista initiativa unei baze de date comune, care ar putea deveni functionala pana la finalul anului, urmand ca prin intermediul unei aplicatii informatice societatile de asigurare sa poata verifica istoricul daunelor autovehiculelor.
Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara/ASF, pe segmentul asigurarilor generale, cea mai mare parte a primelor brute subscrise s-a inregistrat la clasa raspundere civila auto /RCA/, cu o pondere de 37,18% din totalul primelor subscrise in asigurari generale (6,637 miliarde lei), respectiv 2,467 miliarde lei.

Articole similare

Ad