Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Drama ucraineană afectează direct firmele cu șoferi ucrainieni

Potrivit asociației transportatorilor polonezi TLP, multe firme de transport din această țară se confruntă cu dorința șoferilor ucrainieni de a se întoarce în țara natală pentru a fi lângă familii și a încerca să le scoată din țara afectată de război.

Polonia angajează peste un milion de lucrători ucrainieni în transporturi, astfel că evenimentele recente îi afectează grav pe transportatorii din această țară, provocând lacune în forța de muncă a multor flote, exacerbând deficitul actual de șoferi care afectează întregul continent.

Asociația transportatorilor Transport i Logistyka Polska se mobilizează în țară și a scris guvernului pentru a solicita prelungirea automată a vizelor și a permiselor de muncă pentru lucrătorii ucraineni și prelungirea datei de expirare a permiselor pentru cei care decid să se întoarcă în țară pentru a participa la apărarea acesteia.

Între timp, și România a transmis companiilor de transport care au vehicule în Ucraina să le scoată din țară. Cu toate acestea, nu va fi ușor, deoarece există deja probleme cu aprovizionarea cu combustibil și există cozi lungi de vehicule la granițele ucraineano-poloneze, care rămân deschise deocamdată, în timp ce granițele ucraineano-belaruse sunt închise.

Asociația lituaniană a transportatorilor rutieri de mărfuri, Linava, sfătuiește, de asemenea, companiile să părăsească teritoriul ucrainean și sugerează să nu tranziteze Belarusul, ci Polonia.

Există un alt aspect al războiului care îi privește pe șoferii ucraineni care lucrează în țările europene, în special în Polonia și Lituania. Cei care conduc vehicule comerciale implicate în transportul către și dinspre Rusia ar putea avea probleme la intrarea în Rusia sau ar putea să nu dorească să facă acest lucru de teama unei agresiuni sau arestări, reducând astfel fluxul de importuri și exporturi. În plus, din cauza lipsei de șoferi, ar fi dificil de înlocuit în scurt timp, ceea ce ar necesita oricum o reorganizare a manevrei vehiculelor.

Anticipând faptul că o parte din personalul logistic ucrainean, inclusiv șoferii de camion, se va întoarce în țara afectată de război, TLP a cerut guvernului polonez să introducă o serie de măsuri, printre care se numără prelungirea automată a vizelor și a permiselor de muncă pentru angajații din țările afectate de conflicte armate care lucrează în Polonia. În plus, TLP a cerut ca familiilor angajaților din Ucraina să li se permită să intre în Polonia și să primească ajutor umanitar.

De asemenea, asociația transportatorilor polonezi au recomandat membrilor săi să abordeze cererile de concediu fără plată din partea șoferilor și a altor angajați din Ucraina cu deplină înțelegere și să ofere sprijin familiilor angajaților ucraineni. Totodată, TLP a reiterat importanța respectării avertizărilor ministerului de externe din Polonia care a recomandat să nu efectueze călătorii pe teritoriul Ucrainei. Declarația TLP condamnă atacurile Rusiei, însă subliniază că lucrătorii din Belarus și Rusia sunt în continuare bineveniți în Polonia, neavând ei niciun rol asupra deciiilor politice ale Rusiei.

Articole similare

Ad