Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Autorizatiile terta-tara de Turcia sunt pe terminate. Se cauta solutii de negociere

Contingentul de autorizatii terta-tara de Turcia pentru 2014 este de 4.500 de bucati, insa la inceputul lui mai erau disponibile doar 800. Se prefigureaza o noua criza de autorizatii pe acesta relatie, alimentata si de masurile abuzive adoptate de turci, pentru a-si proteja piata interna si a ne face noua viata grea. La adapostul a 50.000 de autorizatii de tranzit de Romania, dar a autorizatiilor CEMT de care beneficiaza, turcii negociaza de pe o pozitie de putere si au pretentii greu de asimilat de catre un stat care se doreste a fi partener egal de discutie.
 

In timp ce ultima comisie mixta romano-turca s-a incheiat fara niciun rezultat, ai nostri trebuie sa decida atitudinea pe care o vor adopta la urmatoarea comisie care va avea loc in septembrie. Uniunile profesionale recomanda o pozitie dura, in sensul renegocierii contingentelor de autorizatii schimbate intre cele doua tari, mai ales ca romanii primesc anual 20.000 de autorizatii de tranzit de Turcia, din care folosesc doar 1.500.
Reprezentantii MT au asigurat participantii la conferinta ca le vor sustine interesele in discutiile cu turcii si vor adopta o pozitie de comun agreata. Nu trebuie omis insa faptul ca Turcia mai are un as in maneca: negocierile purtate cu Uniunea Europeana in vederea liberei circulatii a operatorilor turci pe teritoriul statelor membre, in ciuda opozitiei mai multor tari UE, printre care si Romania.

Articole similare

Ad