Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Proiectul „5G Port of the Future”

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă porturile în prezent vizează modul în care acestea pot evolua și se pot adapta pentru a deveni mai eficiente, competitive și sustenabile. Datorită latenței reduse, capacității ridicate și flexibilității sporite, tehnologia 5G aduce o valoare fără precedent optimizării porturilor, oferind un nou nivel de eficiență operațională și a proceselor, care poate reduce semnificativ costurile și impactul asupra mediului.

Eforturile noastre de a sprijini realizarea acestui potențial s-au materializat în 2016, când echipa de cercetare Ericsson din Italia a început, împreună cu Consorțiul Interuniversitar Italian pentru Telecomunicații (CNIT), dezvoltarea unor scenarii de utilizare pentru Port of the Future, pregătind terenul astfel încât unul dintre cele mai mari porturi de la Marea Mediterană să devină un spațiu de testare pentru evaluarea și verificarea noilor soluții inovatoare 5G, inclusiv cele legate de Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (ODS) ale Națiunilor Unite.

Începând de atunci, beneficiem de o conectivitate îmbunătățită la Portul Livorno pentru a realiza o serie de scenarii de utilizare de vârf, iar în raportul Port of the Future analizăm rezultatul acestor activități, precum și modul în care inovația tehnologică poate optimiza operațiunile portuare și poate produce o valoare economică și durabilă reală.

Pentru succesul continuu și impactul obținut, proiectul 5G Port of the Future a primit Premiul pentru eficiență energetică industrială la ediția din 2020 a Hannover Messe Digital Days.

În acord cu misiunea noastră de a crea o lume mai inteligentă, mai sustenabilă și mai conectată, la Ericsson continuăm să contribuim activ la cele 17 ODS-uri ale Națiunilor Unite, care urmăresc îmbunătățirea incluziunii financiare și sociale, contribuie la depășirea provocărilor globale de mediu și urmăresc îmbunătățirea accesului la educație și sănătate, precum și susținerea eforturilor umanitare. Încă de când am început să ne implicăm, am aplicat această abordare eforturilor noastre de dezvoltare a Portului Livorno.

Impactul asupra mediului

Până în prezent, am folosit cu succes tehnologiile 5G pentru a îmbunătăți schimbul de informații în timp real între actorii care activează în terminalul portului – o activitate ce poate reduce numărul mișcărilor/acțiunilor din timpul manipulării încărcăturii. Acest lucru poate optimiza semnificativ procesul, scăzând consumul de combustibil și emisiile de dioxid de carbon asociate. Impactul potențial este imens, vizând reducerea acestor emisii pentru o operațiune de terminal cu 8,2% și a emisiilor globale pentru a îndeplini obiectivul ODS 13 (Acțiune climatică). Însă ODS 13 nu este singurul obiectiv pe care implementarea tehnologiei 5G îl poate atinge.

Conform rezultatelor noastre, conectivitatea 5G poate genera 65 de beneficii legate direct și indirect de ODS pentru sistemele portuare. Aceste beneficii includ o creștere a competitivității și eficienței, o siguranță sporită pentru personal, o mai bună gestionare a logisticii și o integrare consolidată în ceea ce privește porturile inteligente pentru orașe inteligente.

Porturile 5G oferă valoare economică

Dincolo de factorii critici de mediu, cum ar fi clima, proiectul Port of the Future a adus și numeroase beneficii economice, inclusiv la nivelul costurilor operaționale, al consumului de combustibil și în ceea ce privește reducerea orelor de funcționare a utilajelor, facilitând și viteze crescute de funcționare (datorită îmbunătățirii proceselor).

Astăzi, tehnologia 5G este testată pentru a accelera schimbul de date dintre actorii implicați în operațiuni ce presupun IoT, realitate augmentată/realitate virtuală (AR/VR) și sisteme bazate pe AI, toate folosite pentru a permite noi scenarii de utilizare inovatoare care necesită o latență mai mică, fiabilitate sporită și o capacitate mai mare.

Implementarea tehnologiei 5G pentru terminalele portuare și operațiunile terestre de la Livorno va permite și colectarea și analiza masivă de date în timp real, sporind automatizarea inteligentă și stabilind bazele pentru o mai bună coordonare între personal și dispozitive (cu realitate augmentată, camere video, stivuitoare, camioane și senzori – lista poate continua, toate acestea lucrând împreună).

Recunoașterea potențialului este cu adevărat captivantă. Una peste alta, vorbim despre costuri reduse și o eficiență crescută.

Iată câteva dintre estimările pentru Portul Livorno:

  • Economii de 2,5 milioane de euro pe an (ca urmare a optimizării ancorării navelor)
  • Îmbunătățirea productivității cu 25% (prin macarale portuare și de chei, controlate de la distanță cu ajutorul tehnologiei 5G).

Aceste cifre demonstrează imensele beneficii pe care le-ar putea aduce implementarea tehnologiei 5G în porturile Europei, fără a mai vorbi de implementarea acesteia și la scară globală.

Transformarea aduce valoare suplimentară

Mai mult, ODS 8 (Muncă decentă și creștere economică), ODS 9 (Industrie, inovație și infrastructură), ODS 11 (Orașe și comunități durabile), ODS 12 (Consum și producție responsabile) și ODS 13 (Acțiune climatică) vor fi direct influențate de transformarea portului în materie de 5G, pe care o realizăm împreună cu partenerii noștri, rezultând o valoare sporită din perspectivele economice, societale și de mediu – cele trei principii care stau la baza dezvoltării durabile.

Acest rezultat spune multe despre colaborarea noastră continuă și, împărtășind rezultatele noastre, ne propunem să fim un exemplu pentru alte porturi din Italia, Europa și nu numai, atunci când vine vorba de efectele pozitive ale tehnologiei 5G pentru dezvoltarea durabilă. Sperăm că aceste rezultate vor servi drept fundament pentru scenariile de business și analizele de replicabilitate din alte porturi și hub-uri de transport din întreaga lume.

Conectivitate 5G pentru Port of the Future

Testul Port of the Future a arătat că o conectivitate 5G îmbunătățită poate ajuta în mod real la adaptarea modelelor business și operaționale portuare tradiționale pentru mai multă rentabilitate și sustenabilitate din punct de vedere ecologic. 5G, alături de tehnologiile digitale, simplifică modul în care porturile își gestionează procesele și fluxurile de mărfuri în favoarea metodelor ecologice de transport.

Odată cu tehnologia 5G, trecem într-o altă etapă, creând cea mai mare platformă de inovare de până acum. Pe fondul noilor servicii enterprise și al scenariilor de utilizare pentru digitalizarea industriilor, vor fi create, cu siguranță, oportunități de afaceri în toate sectoarele de activitate.

5G nu este doar un alt „G” – este o platformă pentru inovație, cu un impact exponențial pozitiv asupra societăților și economiilor noastre, asupra mediului și oamenilor.

Vă invităm să citiți raportul Port of the Future pentru a afla mai multe despre activitatea noastră din portul Livorno, precum și despre ceea ce putem realiza în continuare.

(Articol furnizat de Rossella Cardone, Head of Sustainability & Corporate Responsibility, Piețele din Europa și America Latină)

Articole similare

Ad