Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Statul italian oferă transportatorilor deduceri pentru taxe de drum, AdBlue și LNG

Angajamentele asumate de vice-ministrul Transporturilor italian Teresa Bellanova în cadrul întâlnirii cu transportatorii rutieri la final de februarie devin realitate, dovadă publicarea în Monitorul Oficial nr. 50 din 1 martie 2022 a Decretului-lege 17/2022, numit Decretul privind energia, care la capitolul 6 stabilește “intervenții în favoarea sectorului de transport rutier”. Textul confirmă alocarea totală a 79,6 milioane de euro pentru acest sector.

Prima intervenție este majorarea fondului pentru reducerea taxelor de autostradă, majorat pentru 2022 cu 20 de milioane de euro care, ca de obicei, va fi gestionat de Comitetul Central al Registrului Național al Transportatorilor Rutieri împreună cu cele 140 de milioane din fondul structural. Ministerul Transporturilor din Italia precizează că “reducerea taxelor de drum ar trebui să fie atestată pentru acest an la o valoare de aproximativ 11%, deci în limitele stabilite de directiva europeană denumită Eurovinieta, care permite statelor membre să aplice reduceri ale taxelor de trecere care să nu depășească 13%”. Alte 5 milioane de euro măresc suma pentru deducerile forfetare ale cheltuielilor nedocumentate.

Pentru a face față costurilor crescute, ministerul nu poate interveni în prezent în ceea ce privește accizele la motorină, deoarece acest aspect este reglementat în cadrul UE. Prin urmare, a decis deocamdată să ia în considerare aditivul AdBlue, care este, de asemenea, supus unei creșteri puternice a prețului, în legătură cu cel al gazului. Decretul acordă un credit fiscal de 15%, fără TVA, pentru achiziționarea acestui produs. Pentru această măsură a fost alocat un buget de 29,6 milioane de euro. Textul ,însă, precizează că acest beneficiu este valabil doar pentru antreprenorii care utilizează “vehicule Euro VI/D de ultimă generație, cu emisii poluante foarte scăzute”.

Astfel, vehiculele din generația anterioară, adică Euro IV, Euro V și prima generație Euro VI, vor fi excluse. În plus, creditul fiscal poate fi utilizat doar pentru compensații. Decretul precizează că “creditul fiscal poate fi cumulat cu alte facilități referitoare la aceleași costuri, cu condiția ca acest cumul să nu ducă la depășirea costurilor suportate, ținând seama, de asemenea, de faptul că nu contribuie la formarea venitului și la baza impozabilă a impozitului regional pe activitățile productive.

Decretul ajută, de asemenea, companiile de transport rutier de mărfuri care utilizează vehicule comerciale alimentate cu gaz natural lichefiat, pentru care alocă 25 de milioane pentru 2020. În acest caz, ei beneficiază de un credit fiscal de 20% pentru costurile de achiziție a acestui combustibil, fără TVA. Și în acest caz, creditul poate fi doar compensat și este cumulativ.

Articole similare

Ad