Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CE promovează biometanul ca alternativă la gazul rusesc

Comisia Europeană a anunțat obiectivul de a produce 35 de miliarde de metri cubi de biometan în UE până în 2030, ca parte a planului său REPowerEU de reducere a dependenţei faţă de gazul rusesc. În acest fel s-ar putea înlocui 20% din importurile de gaze naturale din Rusia cu o alternativă durabilă, mai ieftină și produsă local. Biometanul ajută, de asemenea, la reducerea expunerii la fluctuaţia prețurilor alimentelor, deoarece digestatul, un coprodus rezultat din producția de biometan, înlocuiește îngrășămintele sintetice scumpe din prezent.

Asociația Europeană a Biogazului, din care fac parte 30 de companii și organizații – inclusiv producătorii de camioane Iveco – a publicat, la finele anului trecut, Declarația privind biometanul, prin care a fost solicitată extinderea biometanului la 350 TWh până în 2030, ceea ce este aproximativ egal cu 35 de miliarde de metri cubi. Prin stabilirea obiectivului de 35 de miliarde m3, CE îşi propune practic să dubleze producţia de biometan din UE. Pentru aceasta sunt necesare însă acțiuni urgente și imediate. De asemenea, obiectivul de biometan ar trebui integrat în Directiva UE privind energia regenerabilă și în alte legislații.

Ținta poate fi atinsă în mare parte pe baza deșeurilor și a materiilor prime reziduale, apreciază reprezentanţii asociaţiei. De asemenea, un rol îl pot avea culturile durabile produse în scheme de cultură secvenţială sau dublă, fără să afecteze producţia de alimente şi furaje.

Astăzi, UE produce 3 miliarde mc de biometan. Creșterea la 35 de miliarde mc necesită mobilizarea de materie primă de biomasă durabilă, în principal deșeuri și reziduuri, plus construirea a aproximativ 5.000 de noi fabrici de biometan. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este fezabil în următorii opt ani, dar şi eficient din perspectiva costurilor. Sunt necesare însă circa 80 de miliarde de euro în investiții de capital.

„La nivelul UE, ne permite să producem biometan la un cost care este considerabil mai mic decât prețul gazelor naturale din ultimele câteva luni, chiar și fără prețul CO2. Și pe lângă construirea de noi instalații integrate de biogaz-biometan, ar fi posibilă adăugarea eficientă a unităților de metanizare la instalațiile de biogaz existente. De asemenea, solicităm o comercializare rapidă a tehnologiei de gazeificare, care să permită producerea de biometan din reziduuri lemnoase”, se arată într-o declaraţie a Asociaţiei Europene a Biogazului.

Articole similare

Ad