Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Români implicați în fraude cu carduri de carburant clonate

Pe 9 martie 2022, o operațiune internațională a poliției coordonată de Eurojust a destructurat o organizație internațională care a produs un prejudiciu în valoare de 420.000 de euro prin clonarea cardurilor de credit pentru combustibil în transportul rutier. 11 persoane au fost arestate în timpul operațiunii: 7 în România, 3 în Belgia și 1 în Austria.

Potrivit anchetatorilor, suspecții au folosit diverse tehnici pentru a obține informațiile înscrise pe benzile magnetice ale cardurilor de carburant și codurile PIN ale acestora. Cu ajutorul acestor date, ei au produs alte carduri pentru a cumpăra combustibil și pentru a obține rambursarea taxelor de drum din Belgia pentru km neefectuați. Ancheta a fost inițiată de poliția belgiană și apoi extinsă la alte 6 țări europene. Persoanele cărora le-au fost emise mandate de aducere vor fi aduse la sediul unităţilor de poliţie în vederea audierii şi continuării cercetărilor. 

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au coordonat efectuarea de către structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul tuturor brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate a 26 de percheziţii domiciliare şi punerea în aplicare a 51 mandate de aducere. Activitatea a făcut parte din cadrul unei acţiuni operative, desfăşurate simultan pe teritoriul a 7 state europene şi priveşte cercetările ce se efectuează în 3 cauze penale instrumentate de autorităţile judiciare din Belgia, cu un prejudiciu estimat de 420.000 de euro”, a transmis DIICOT, într-un comunicat de presă.

Eurojust subliniază că au fost implicate 83 de companii de transport rutier de mărfuri cu o flotă totală de 163 de camioane. Autorităţile judiciare din Belgia au emis 5 ordine europene de anchetă pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălare a banilor. 

Pe lângă arestări, autoritățile au confiscat bunuri de la 21 de persoane fizice și juridice și 90 de conturi bancare. Pe lista confiscărilor se mai află 26 telefoane mobile, 27 unităţi de stocare, 7 laptopuri,1 tabletă, 52 de carduri din plastic prevăzute cu bandă magnetică, 76 carduri bancare, precum şi 2 portofele fizice de moneda virtuală, 21 On Board Unit, 30 g de substanţă vegetală – canabis, 4 pistoale din care unul airsoft şi 3 cu bile de cauciuc, dar şi sume de mari de bani în valoare de 134.100 lei, 12.420 euro, 100 dolari canadieni şi 2.100 lire sterline. 

”Suspecţii, de origine română, foloseau ca mod de operare, diverse tehnici de skimming, cum ar fi montarea de dispozitive pe pompele de carburant din benzinării, pentru a obţine datele electronice conţinute pe banda magnetică a cardurilor originale de combustibil şi a codurilor PIN ale acestora. Cu datele electronice obţinute clonau acele carduri, deţinând astfel carduri de combustibil false care le permiteau să cumpere combustibil în mod fraudulos. Menţionăm că, potrivit normelor belgiene, toate camioanele care circulă pe drumurile publice sunt obligate se fie dotate la bord cu un On Board Unit (OBU), care este întotdeauna pornit şi care facturează doar km parcurşi pe drumurile cu plată. Cardurile de combustibil false au fost folosite pentru a încărca bani pe dispozitivul belgian de raportare a taxelor rutiere”, precizează procurorii.

În România, percheziţiile au fost efectuate de către B.C.C.O. Cluj-Napoca, Bacău, Timişoara, Oradea, Iaşi, Piteşti, Bucureşti și Craiova. 

Articole similare

Ad