Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spania începuse să-și revină din criza sanitară, dar mai greu din cauza ponderii mari a industriei auto

Un raport realizat de Ti, Upply și IRU, pentru ultimul trimestru din 2021, arată că în transportul intern din Spania indexul tarifelor a scăzut cu 6% față de trimestrul al patrulea din 2020 și cu 3% față de trimestrul al treilea din 2021, deși există semne de revenire a economiei după criza sanitară. Economia Spaniei a fost una dintre cele mai lovite de Covid-19 și este cu 6% mai „mică“ decât în 2019, în ciuda creșterii vizibile din 2021. Însă existau indicii că va continua să crească și că blocajele din lanțul de aprovizionare se vor mai rezolva. Reamintim că transportatorii spanioli s-au confruntat cu probleme mari în 2021, amenințând la final de an chiar cu grevă generală dacă beneficiarii nu acceptau să negocieze tarife și condiții de muncă mai bune și dacă guvernul nu le crea, printr-o nouă lege, o poziție mai avantajoasă în negocierea cu expeditorii. Dar prima parte a lui 2022 a continuat să fie dificilă pentru ei, iar scumpirea abruptă a motorinei face ca în aceste zile transportatorii de autovehicule să fie în grevă pe termen nelimitat și iar restul transportatorilor să fie și ei la un pas de oprirea activității.

Sectorul de producție al acestei țări a beneficiat în continuare de o cerere mare, dar a scăzut la final de an față de vârful atins în aprilie 2021. În multe domenii, inclusiv auto, cererea a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, dar lanțurile de aprovizionare nu funcționează cum trebuie – fabrica SEAT din Barcelona, de exemplu, a trebuit să se închidă cinci zile în decembrie din cauza crizei de componente.

Vânzările din retail au crescut cu 5,9% în întregul an, iar un raport realizat de McKinsey arată că încrederea populației în economia țării era în creștere, mai mult decât în alte state europene. Cheltuielile populației nu se ridică la nivelul de dinainte de pandemie, dar cererea își revine, în ciuda constrângerilor din unele domenii, ca automotive.

Articole similare

Ad