Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Consiliul European a adoptat reguli noi privind gazele floururate cu efect de sera

La jumatatea lui aprilie, CE a adoptat noi norme privind gazele floururate cu efect de sera (gaze F). Noile reglementari vor permite reducerea gazelor F cu doua treimi din nivelul actual pana in 2030. Utilizarea unor gaze F in anumite echipamente, precum aparate de racire si de aer conditionat vor fi interzise, acolo unde este posibil, mai ales sa acum sunt disponibile variante mai prietenoase cu mediul. Normele vor contribui, nu doar la indeplinirea obiectivelor UE de mediu, dar vor crea oportunitati de afaceri pentru companiile din UE care ofera tehnologii alternative.
 

Obiectivul interzicerii utilizarii gazelor F este protejarea mediului prin reducerea emisiilor din gaze F. Sunt stabilite reguli noi reguli privind contaminarea, recuperarea si distrugerea gazelor. In plus, noua lege impune conditii pentru punerea pe piata a produselor si echipamentelor care contin sau se bazeaza pe gaze F, stabilind limite cantitative pentru punerea in piata de hidrofluorocarburi (HCF).
Normele interzic si inlocuirea agentilor de refrigerare care contin HFC cu potential de incalzire globala mai mare de 150 GWP de la 1 ianuarie 2015.
Echipamentele stationare de refrigerare care contin sau se bazeaza pe functionarea cu HFC cu GWP mai mare de 2.500 vor fi interzise de la 1 ianuarie 2020, la fel si sistemele de racire centralizate pentru uz comercial care utilizeaza o capacitate de 40 kW sau mai mult care contin sau se bazeaza pe gaze floururate cu un potential de efect de sera de peste 150.
Aparatele de aer conditionat care contin mai putin de trei kilograme de gaze F care au un potential mai mare de 750 vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025.
Spumele care contin HFC cu GWP peste 150 de la 1 ianuarie 2020 si polistiren extrudat de la 1 ianuarie 2023. Aerosolii tehnici care contin HFC cu GWP mai mare de 150 vor fi interzisi incepand cu 1 ianuarie 2018.
Normele introduc un mecanism de eliminare treptata a utilizarii HFC pe piata din UE. Prima treapta este stabilita pentru 1 ianuarie 2015 cand intra si norma in vigoare. A doua faza de reducere a HFC este stabilita pentru 2016-2017, iar pana in 2030 se va elimina 21% din ceea s-a vandut pana in 2009-2012.

Articole similare

Ad