Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană mizează pe surse de energie regenerabilă

Iniţiativa „Repower EU” arată decizia Europei de a pune punct dependenţei de importurile de gaze din Rusia înainte de 2030, a explicat comisarul european Adina Vălean în cadrul unei intervenţii avute la Comisia de Transport şi Turism (TRAN) din cadrul Parlamentului European (PE). Este necesar accesul la pieţele mondiale, terminale pentru gaz lichefiat, interconectori, pentru ca toţi cetăţenii să aibă acces la o piaţă diversificată de gaz.

Hidrogenul şi energia nucleară vor juca, la rândul lor, un rol extrem de important. „Trebuie să facem absolut tot ce se poate pentru a elimina riscurile strategice ce ar rezulta din situaţia aprovizionării de energie. UE nu mai poate depinde de Rusia”.

Măsurile din pachetul „FitFor55” trebuie să răspundă nevoilor reale privind securitatea energetică. Trebuie decarbonizate cât mai curând sursele existente aprovizionării cu energie, accelerând producţia de e-combustibil pentru toate modurile de transport, a mai precizat Vălean. „Energia regenerabilă lichidă este disponibilă peste tot în lume şi aşteaptă să fie transformată în combustibil lichid. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, rezervoarele folosite pentru carburantul rusesc vor fi utilizate pentru combustibili regenerabili”.

Desigur, nu putem să avem o economie pan-europeană care să se bazeze doar pe energie regenerabilă, a recunoscut comisarul european, însă trebuie evitată, pe cât posibil, arderea cărbunelui.

https://webstreaming.europarl.europa.eu/ep/embed/embed.html?event=20220315-1615-COMMITTEE-TRAN&start=2022-03-15T15:28:28Z&end=2022-03-15T15:30:00Z&language=en&autoplay=false&logo=true

Articole similare

Ad